Milánó FÉRFI divathét – 2013 S/S

Repülnek a hónapok és ismét egy újabb fashion weekhez értünk, egészen pontosan most az olasz divatfőváros Milánó zúdítja ránk a jobbnál jobb kreációk több ezer darabját. S most végre a fiúk szája is mosolyra fordulhat, ugyanis ez a mai bejegyzés leginkább nekik ad majd divattippeket, a következő év melegebb hónapjaira.
Hogy mennyire követhető mindez? Hát nagyon nehezen, így nem is szeretnélek Titeket tengernyi képpel sokkolni, csináltam egy kis válogatást, de szerintem ezek is könnyen jellemzik a kollekciókat.

Lássuk az ELSŐ RÉSZT

Bottega Veneta

 Tomas Maier, nem bonyolította túl a jövő év tavaszi trendjét. Néhol picit oversized darabok, néhol pedig picit rétegesen futurisztikus, nyakban fűzős felsőrészek, minták és sivatagi színek.
Értékelés: Egyszerű, emészthető és idővel felejthető is.

Burberry Prorsum

Christopher Bailey mindig olyan kollekciót hoz össze nekünk, hogy csak pislogunk.  Mégis az egészet körbelengi az a profi modernizmus, ami az elmúlt években a divatházra annyira jellemző.
Bár míg élek nem értem meg, miért tervez ennyi kabátot a meleg szezonra – gondolom a brit nyarak legalább annyira kiszámíthatatlanok mint a hazai bezinárak – s ki az aki ezt évről évre szorgalmasan vásárolja.
Akármelyik zombis, vírusos, világot elpusztító járványról szóló filmben megállná a helyét ez az alufóliára hajazó anyag. Lehet MC Hammer megadta a méterárú bolt címét, ahol anno ő is  beszerezte a nadrágjához valót?! ( de úgy tűnik köremail lehetett….majd a többi kollekciónál meglátjátok, hogy mire gondolok). Szóval ha eljön a világvége, akkor a Burberry-hez érdemes betérni, pár védőfelszerelésért.
Mintás anyagok, pilótadzsekik könnyed és egyszerű szabásvonalak, kultikus trenchek. A szandál-zokni párosításon pedig már meg se akadt a szemem, mert annyira jól tálalja Mr. Bailey elénk, hogy azt mondom, rendben kérnék még egyet. Meg az esős londoni időben, a szandál azért minimum egy zoknival viselendő!
Értékelés: az 50%-os elfogultsági ráta mellett, a rendhagyóság és a merészség pontozandó, így összesítve azt kell mondjam, emészthető – a társadalom egy része ismét a nemi hovatartozást skandálhatja – és a kirívó darabok miatt pedig emlékezetes kollekció marad. Csak nehogy valaki a fóliakabátban grillhússá pácolja magát,  kár lenne..


Calvin Klein Collection

A Zucchelli által tervezett darabok, visszahozták a 90-es évek Beverly Hills 90210-es sorozat, gimi hangulatát ezzel a farmerkabát-farmernadrág összeállítással. Még talán Brandon Walsh-nak se állt ilyen jól ez a kombó.

Markáns, férfias vonások letisztult színek, szabások egy csipetnyi mintával megtoldva. A rövidnadrággal pedig azért meglebegtették előttünk, a héé azért ez mégis nyári kollekció érzést.
Értékelés: se egy hétköznapi embernek, se a fast fashion üzleteknek nem lesz nehéz dolga, átvenni ezen ötleteket. Egyszerű mindennapi darabok, amikről nem feltétlen ordít, hogy Calvin Klein.

Dolce & Gabbana

Egy olasz utca hangulatát sikerült tető alá vinnie Domenico-nak és Stefano-nak. A kifutón végigvonuló kisfiú, fiúk és férfiak egytől egyig átadták azokat a kliséket amikkel az itáliai erősebbik nemet megilletjük.
A képeket nézegetve elöntött a Maléna című alkotás hangulata, mintha a film egyik forgatási szünetében lettünk volna, ami azért keveredik kicsit a modern kor újabb hullámaival.
Némelyiknél pedig elkapott a cirkuszi mutatványos és halász érzése, azért bizonyos anyagok és darabok ötvözése mély döbbenetet keltett bennem. Nem fogok itt semmit és senkit nevén nevezni, mindenkire rábízom azt, hogy hova teszi el magában ezeket a kreációkat.
Értékelés: különleges minták és anyagok, olyanok amiket már megszoktunk a divatháztól az évek során. Pont ezért tudni fogjuk majd, ha meglátunk egy hasonló darabot a Zara-ban, hogy honnan is indult ez a minta hódító útjára. Engem sokkolt, de külön külön, részleteiben lehet, hogy hordható.
Ryan Gosling bemutathatna nekünk nőknek párat ezek közül, hátha más kontextusba kerülne  a kollekció, nem?

Prada

Kétoldalú kollekció, hol ilyen hol olyan színekben.
Értem én a korszakot, meg a stílust csak éppen nem jön át, akárhogyan erőlködöm is vele.
Értékelés: részemről pont egyszer megnézhető


Roberto Cavalli

Daniele Cavalli olyan jól építette fel a kollekciót, hogy a jól megszokott túlbuzgó állatminta hadsereg hiánya később tűnt csak fel. Ilyen az amikor, egy ismertetőjegy feledhetetlenül beleég egy divatház történetébe.
Itt is van csillogó zakó, meg furcsa anyagválasztás mégis valahogy könnyedebben libben végig ezen a kifutón, ezen divatház, ezen kreálmánya, mint a Burberry-nél a hasonló vírusellenes darab.
A cowboy csizma és az öltönyök együttes ‘használata’ ismét a 70-es éveket idézi nekem – vagy én látom mindenben azt?! – a kendő a nyakban pedig kicsit olyan hatást kelt mint régi korok befutott felnőtt film rendezőjének imidzséből nyúlták volna le.
Értékelés: jó látni, hogy tudnak különleges színekből, valami férfiasat alkotni s mindezt úgy, hogy nem dörgölik az orrunk alá a fél Dzsungel könyvét! Szeretem!

Salvatore Ferragamo

Először is szeretném ezt a kollekciót küldeni az én drága Szerelmemnek…;)
Még akkor is imádom ezen darabokat, ha első blikkre egy gyerekruha osztály jutott is eszembe, a színek miatt természetesen.
Mégis azt kell mondjam, egy igazi tavasz-nyári kollekciónak, valahogy így is kell kinéznie, nem? Persze kabátok, pulóverek itt is vannak, de a vidám árnyalatok rögtön eszünkbe juttatják a nap első meleg sugarainak érzését, és a madarak csicsergését. Kellemes csalódás volt.
A mindig fehér gallérokat pedig felváltotta a csere, és lett színezett gallér fehér ingekkel.
Értékelés: remélem az összes színt és fazont átveszik a fast fashion üzletek, mert ezen daraboknak garantált sikere lesz. Tőlem ma egy 5-öst kap természetesen az 5-ös listán.

Versace

Az olaszok büszkék a történelmükre és lehet ezért idézte meg a divatház is a gladiátorok szellemét, ha mással nem, ezekkel a ruhákkal mindenképpen. Bár minden nézőpont kérdése és lehet világbajnoki bokszoló öv is.
Az öltönyök átlagosak, a fényes fólia anyag pedig már egyre inkább elcsépelt és unalmas. A magasszárú cipőiknek ha másnál nem, Justin Bieber-nél biztos sikere lesz, hiszen tudvalevő az ifjú popcsillag egyik kedvenc viselet ez a fajta lábbeli. Ahogy Kanye West-nek is már védjegyévé vált, bár ő a saját tervezésű darabokat kultiválja.
Némely összeállítás inkább illik – hogy a filmeknél maradjunk – a Priscilla a sivatag királynője jelmezei közé.
Értékelés:
nekem ez már néhol sok, túlversacesította ezt a divatház. Bár lehet ha élőben látnám, más véleményen lennék. Hiszen az elsők közt voltam, akiknek nem tetszett a Versace for H&M kollekció, aztán felvéve mégis rabul ejtett. A cipők viszont ha  a fene fenét eszik is, akkor is gagyik!

SZAVAZZ!

S akkor szóljon a fent említett előadó kultikus dala…