Az ebay-es vásárlás rejtelmei, avagy hogy használjuk ezt az online piacot

Mostanában sok eBay-es ékszert osztok meg veletek és egy fontos momentumot lehet kihagytam, méghozzá azt, hogy sokan lehet nem is értetek hozzá, esetleg még soha nem mertetek rendelni onnan. Most megpróbálom elmagyarázni nektek, hogyan működik ez az egész piac – és csak remélni tudom, hogy érthető leszek!

Az online vásárlás manapság az egyik legnépszerűbb shoppingolási forma. Megtetszik valami? Pár kattintás és már a miénk is a kiszemelt darab! A várakozási idő pedig országonként változó, ezért a negatív oldalát nézve könnyen megeshet, hogy a kincsünkre akár 1 hónapot is várni kell.


Személy szerint könnyen eltöltök akár órákat is a különféle virtuális piacokon, ezért sokan biztosan függőnek kiáltanának ki. Mégse hiszem azt, hogy az lennék, ugyanis ez korunk egyik “nagy betegsége”, amit a modernizációs folyamat tálcán kínált nekünk és amiben nők – és bizony férfiak – milliói szenvednek. És mi szeretünk “szenvedni” mert ez egy édes betegség!!

Kezdjük is el az első lépéseket afelé, hogy Ti is belépjetek ebbe a virtuális birodalomba. Megpróbáltam feleleveníteni az emlékeimet, ugyanis évek óta tagja vagyok számos online “üzletnek” és már nem emlékszem pontosan minden regisztrációs lépésre – remélem mindent jól mondok majd.

Vegyük példának a már fent említett eBay-t!

Mire lesz szükséged? Egy élő bankszámlaszámra amin a pénzed van és egy bankkártyára. Ezek nélkül az online vásárlás se mehet végbe!
TIPP: Számos bank kínál az ügyfelei részére internetes kártyákat, melyekre a netbankon keresztül biztonságban utalhatsz pénzt egyik számládról a másikra. Érdeklődd meg a bankodnál mindenképpen ezt a plasztik kártyát, nekem is van és csak ajánlani tudom mindenkinek!!

____________________________

1. Első lépésként regisztráljatok (bal felső sarok), ez nem fakultatív hanem kötelező, különben a vásárlás se jöhet létre.
Lehetőleg ne legyen a userneved ugyanaz, mint az email címed kukac előtti része, ezzel elkerülheted az adathalászok ostromát. Hidd el hasznos lépés!!

2. PayPal-os regisztráció. A tévhitekkel ellentétben ez egy biztonságos rendszer és éppen azért jött létre, hogy minden tranzakció problémamentesen menjen végbe. Nem kell aggódni, hiszen senki nem fog levenni jogtalanul pénzt a számládról!
Nem tudnám olyan jól elmagyarázni mint ahogyan a penzesmunka.hu oldalon teszik ezért kattintsatok ide: http://www.penzesmunka.hu/paypal_szamla.html és kövessétek a leírásban szereplő pontokat.

____________________________

3. Regisztráció után pedig jöhet a nézelődés. Figyelem!! Akár több órádba is kerülhet!
Lássuk, hogyan szűrhetünk rá a különböző árukra…
Mindebben pedig a keresőmező lesz a legnagyobb segítségünkre!

Miután beírtad a kívánt termék nevét (1. pont) és esetleg a 2. pont-nál látható kis fülön a nyílra kattintva leszűrted például ‘Clothing, Shoes & Accessories’-ra a keresést akkor kattints a ‘search’ (3. pont) gombra.

____________________________

A példa kedvéért én a ‘ring‘ szót írtam be. Az eredmény pedig számos ékszer és egyéb gyűrűs dolog lesz, de ezen belül is tudsz szűkíteni a következőképpen (nagyobb méretért kattints a képre)


1. szűkítés: ‘Buy it now’ fül, ezt abban az esetben használd amikor nincs szándékodban licitálni, és azokat az árukat szeretnéd látni amiket azonnal megvehetsz, a kiírt fix áron.
Hiszen sokan úgy árulnak különféle termékeket, hogy licit árán lehet csak hozzájutni – az esetek többségében a nyerési faktor esélye maga a csoda – de egy próbát megér ha szeretnéd.

2. szűkítés: ‘Categories’ láthatod hogy ez a bal oldali sáv az egyik kulcsa az egésznek. Itt variálhatod, hogy milyen alkategóriákon belül szeretnél keresgélni például Women’s Accessories’ legyen ami ‘New with tags’ (Conditions alatt található) etc etc.
Lábjegyzetként még annyit megjegyeznék itt, hogy akármit szeretnétek vásárolni számos kategória közül válogathattok. Cipők, táskák és egyéb darabok esetében a fazont, színt és méretet és betudod jelölni, így tényleg csak azokat látod majd amik számodra a legmegfelelőbbek lehetnek.

3. szűkítés:Sort byezen a fülön választhatod ki, hogy a rendszer mi alapján rendezze neked sorba a termékeket, például a legjobb ajánlat (Best Match) vagy akár a legolcsóbb ár+szállítás (Price + Shipping lowest first) szerint. Az utóbbit választottam ki ezen példánkban, így éppen itt tartunk és ezen termékeket látom:


Majd kiválasztom az egyiket…(nagyobb méretért kattints a képre)


ABuy it now‘ (1.) gombra kattintva tudod megrendelni a kívánt darabot.
A 2-es ponttal jelöltnél pedig láthatod, a szállítási költséget ami ebben az esetben ‘Free shipping’.

  • Ekkor megkezdődik a tényleges rendelés! A ‘Buy it now‘ fülre kattintva ismét megjelenik a termék és a ‘Commit to buy‘ gombbal pedig véglegesítitek a rendelést.
  • A következő lépésnél katt a ‘Pay now‘-ra.  Ekkor megjelenik egy kis számla formátumú oldal és kattintsatok a ‘Continue‘ gombra.
  • Kis idő elteltével a PayPal oldalán találod magad, ahova a beírt jelszó után be is léptél és megjelenik az általad megvásárolni kívánt termék ára forintban, ezt jóváhagyva ismét véglegesíted a fizetésed.
  • A végére érve pedig újra az eBay oldalán találod magad, megköszönik a vásárlást és e-mailben értesülsz arról, hogy mit rendeltél, mennyiért és kicsit később arról is informálnak, hogy mikor adták fel neked a csomagot.

_______________________________________________________________________________________

Az eBay-es rendeléstől sokan tartanak és bonyolultnak is gondolják, remélem sikerült megcáfolnom ezt a sztereotípiát  és a rutinnal egyre könnyebbé válik majd számodra is.

Személyes tapasztalat: Évek óta szorgalmasan rendelgetek eBay-ről mindenfélét – és most lekopogom – de eddig nem volt nagy problémám vele. Nemegyszer esett meg, hogy egy általam rendelt termék valahol útközben elveszett, ekkor jeleztem feléjük és kivétel nélkül visszautalták a pénzem. Fontos, hogy a profilodon belül mindig figyeld a ‘Purchase History’-t ugyanis ott mindent látsz, és az idővel megjelenő emlékeztetők segítenek abban, hogy ne felejtsd el jelenteni nekik ha a csomagod nem érkezik meg 60 napon belül. Ha a határidő után jelzed nekik a problémát nem biztos, hogy tudnak neked segíteni és könnyen lehet, hogy magadnak kell elintézned ezt az eladóval.

____________________________

Bármilyen kérdésed lenne még a témával kapcsolatban kérdezz nyugodtan itt vagy a kerubinabmb@gmail.com-on!