Filmajánló – 4 film, amire érdemes időt szánnod

A díjesők közeledtével mindig megnő a filmes cikkek száma az oldalon, és úgy látszik most sem lesz ez másként, pedig elsősorban nem ez volt a célom csupán az, hogy olyan filmeket ajánljak, amik nem kaptak akkora sajtóvisszhangot itthon pedig érdemes rájuk szánni egy szabad délutánt.

A Golden Globe és az Oscar időszakában nyilván okkal fogok majd olyan filmekbe is belecsúszni, amik bekerültek a jelöltek közé, de ez szerintem belefér – hiszen sok díjvárományos film is elkerüli a hazai mozikat.

 

The Book of Henry

Őszintén szólva engem a plakát már meggyőzött, így teljesen tudattalanul álltam neki a történetnek és egy percig sem bánom. Nehéz lenne erről a filmről úgy írnom, hogy ne süssem el a csattanót, így megpróbálok óvatosan egyensúlyozni a téma körül.
A film kulcsfigurája a címben is szereplő Henry, aki édesanyjával és öccsével éli átlagos mindennapjait, aminek gyermeki nyugalmát felborítja a szomszédos házban lakó Christina tragédiájának sötét, fájó valósága. A kislány ugyanis kénytelen elviselni nevelőapja állandó zaklatásait, ami ellen sajnos semmit sem tehet. A drámai vonal tehát adott, és a film pedig gyönyörűen épül eköré a szál köré miközben olyan csavarokkal viszi előre a sztorit, hogy könnyekben és izgalomban egyáltalán nincs hiány.
Kicsit soványka beszámoló ez tudom, de egyszerűen lehetetlen belekezdenem a történetbe úgy, hogy ne csússzak spoilerbe, így inkább csak ajánlani tudom azt, hogy nézzétek meg.
Jaeden Lieberher (Henry) sokatoknak a legújabb AZ-ból lehet ismerős, a kisöccsét Petert, alakító Jacob Tremblay pedig a Szoba című filmben lopta be magát végleg a nézők szívébe. Édesanyjukat Naomi Watts, a szomszéd kislányt pedig a Sia klipekből már nagyon jól ismert táncoslány, Maddie Ziegler játssza, zaklató apját pedig a Breaking Bad híres Hank Schrader-e, azaz Dean Norris kelti életre a vásznon.

1

Perfetti sconosciuti (Teljesen idegenek)

Imádom az európai filmeket, ez pedig már nagyon régóta a listámon volt.
A mobiltelefonok olyannyira beférkőztek az életünkbe, hogy már élni se tudunk nélkülük, ahogy az egyik szereplő mondja is ez a mi “fekete dobozunk” és mennyire igaz, hiszen a fél életüket ebben a kis kütyüben tartjuk – tisztelet a kivételnek.
Na de ne szaladjunk ennyire előre!
Miről is a történet? Adott egy baráti társaság, akik egy közös vacsora alkalmával kitalálják, hogy mobiljaikat beteszik a “közösbe”, azaz az este további részében mindenki magánélete nyilvánossá válik majd. A bejövő hívásokat kihangosítják, az SMS-ket és egyéb privát üzeneteket pedig együtt nézik meg…

Vannak barátaid? De tudod, olyan igazi barátaid? És szerinted mindent tudsz róluk? Biztos vagy benne? Az ámításokon és az álarcokon is túllátsz? Szerinted mindenki őszinte, akivel megosztod a titkaidat? Nézd meg a filmet és gondold kicsit át!
A forgatókönyv persze vászonra született, ennek ellenére könnyen lehet azonosulni vele és ez a felállított görbe tükör néhol sajnos fájóan őszinte is.

2

Lady Bird

Íme is a mai cikkem első idei nyertese, ugyanis a Golden Globe-gálán a Legjobb film (vígjáték/musical) kategóriában vihette haza a díjat és Saoirse Ronan pedig a Legjobb színésznő (musical vagy vígjáték) szobrocskát vehette át.
A sztori 2002-ben játszódik Sacramento-ban. Christine, azaz “Lady Bird” a helyi katolikus gimnázium tanulója és az érettségi felé közeledve minden álma az, hogy elhagyhassa a nyugati partot és a lehető legmesszebb kerüljön otthonától, mondjuk New York-ba.
A sztori persze nem is erről szól, hanem azokról az átlagos kamasz-felnőtté válás határán állok gondokról, amik ma is ugyanolyan aktuálisak technikai kütyük ide, vagy oda.
Bár pár napja annak, hogy láttam ezt a filmet, nem igazán tudnék mit írni róla, mert ezt elmondani nem lehet, látni kell – aztán emészteni, gondolkodni és mondanivalót keresni. Az egész műnek van egy olyan sajátos hangulata, ami miatt azt érezzük, hogy mi is Lady Bird életének a részesei vagyunk, és mi is szeretnénk ha az a srác tényleg úgy szeretne, ahogy mi őt, és mi is azt szeretnénk ha az édesanyánk elfogadna minket olyannak amilyenek vagyunk.
Christine tényleg egy átlagos lány, átlagos gondokkal, de mégis valamitől egészen különleges, talán attól, hogy mindvégig mer önmaga lenni, miközben a környezete valamilyen szinten persze formálja és kicsit átbillenti az értékrendjét ide majd oda.
Bár végig szégyenli középosztálybeli életét gazdag társaival szemben, mégis ő az egyetlen, aki bátran elrepül az álmai felé…

2

Contratiempo (A láthatatlan vendég)


Végezetül pedig következzen még egy európai film, egy spanyol alkotás.
A főszereplő srácnak, bocsi úriembernek a neve ismerősen csengett, mikor a barátnőm ajánlotta ezt a filmet. Mario Casast még egy nagyon régi spanyol sorozatban láttam először, ami itthon A bárka címen futott, majd ezt követte a A felhők fölött 3 méterrel és ennek a második része a Téged akarlak. Szóval volt egy képem a színészről, amit persze teljesen felülírt a Contratiempo. Többek közt azért is, mert Mario Casas már 31 éves, tehát nem az a hősszerelmes srác, aki a motoron sírva száguldozik, mint ahogy bennem maradt a kép róla. Na mindegy, nem is ez a lényeg!
Mielőtt leragadnál a soraim közt előre szólok, hogy ez egy krimi/thriller, szóval ha ez nem a te műfajod akkor ne is olvasd tovább.
Az év üzletemberét Adrián Doriat (Mario Casas) azzal vádolják, hogy megölte szeretőjét Laurát, ő persze mindent megtesz annak érdekében, hogy elhitesse történetét a hatóságokkal, miszerint őt is leütötték és már arra ébredt, hogy a lány halott.
Ügyvédje ezért felbérli Adriánnak, a vérprofi, örök pernyertes Virginia Goodmant, hogy mossa tisztára a férfit az ügyben. A múlt sötét, elhallgatott titkait pedig kettejük beszélgetéséből tudhatjuk meg, miközben egyre izgalmasabb fordulatok következnek be a történetben.
Imádom az ilyen témájú filmeket, így nem önfényezésből mondom, de elég hamar világossá vált számomra a sztori legnagyobb csavarja, viszont még így is izgalmas volt az utolsó percig az alkotás.
Egyébként végig bennem volt az az érzés, hogy Mario Casas a spanyol Leonardo DiCaprio? :D Néha már-már Leo mimikáját, játékát véltem felfedezni benne…Lehet túlbeszélem? Lehet! Mindegy! Nézd meg és minden kiderül! :]

4

 

 

 

 

 

 

 

A film pontos ez elé tart egy gürbe  tökéletesen tartja a görbe tükröt a néző elé