A Van’s és ami mögötte!

Jöjjön mára egy kis divattörténelem!

Látjuk, hordjuk, szeretjük, de körülbelül semmit se tudunk róla. Ismerős nem? Szinte az összes kedvenc brandről elmondhatjuk azt, hogy fogalmunk sincs róla, hogy mégis mikor és honnan indult hódító útjára, és mennyire is volt rögös az a bizonyos sikerhez vezető út.
A következő márka a szívem egyik csücske, ha tehetném hetente vennék egy-egy darabot. A paletta nagyon széles, így nehéz választani, éppen ezért sose jön el az a nap, hogy minden egyes imádott és kinézett darabot magaménak tudhatom majd. Eddig 7 pár cipőnél tartok, de a kívánságlista egyre hosszabb és azt gondolom év végéig, ha többet nem is, de még egyet be kell szereznem majd. Függőség tudom, függőség…de milyen édes :]

vans3

Paul Van Doren 1930-ban látta meg a napvilágot, és 14 éves korában a lovak iránti szenvedélye mindennél nagyobb volt – még az iskolánál is – a lovik világa magával ragadta a kamaszt, és zsebpénze nagy részét tippekkel szerezte amit a különféle fogadóknak adott. Ám ez a karrier nem tartott sokáig, ugyanis édesanyja megelégelve fia úgymond munkakörét, és egy komolyabb keretek közé szorított állást talált neki, méghozzá a helyi cipőgyárban a Randy’s-ben.
Paul pedig annyira megszerette ezt az iparágat,hogy a 60-as évekre már a bostoni gyár alelnöke volt. Aztán mikor sikeresen kormányozta ki a kaliforniai részleget a csődből, rájött arra, hogy benne talán több van ennél és ideje lenne valami saját vállalkozásba fognia és így is tett, megalakult a Van Doren Rubber Company azaz a Van’s.
1966-ban végül Van Doren és három partnere megnyitották az első üzletüket Anaheim-ben. A vevő saját ízlése kiemelt szerepet kapott, így akár hozott anyagból is készítettek lábbeliket, ezen üzletpolitika pedig úgy tűnik jövedelmezővé vált, ugyanis hatalmas sikernek örvendtek és egy éven belül már majdnem 50 boltot üzemeltettek.

vans1vans2
Az első sikergyártmány a Vans #44 volt (mai nevén Authentic), ami igazán lázba hozta a deszkás,a BMX-es, sőt még a szörfös srácokat is. És kedvükért piacra került az első olyan cipő melynek orrán és hátulsó részén és bőr díszelgett.
1976-ban Tony Alva és Stacy Peralta (igen részben róluk is szól a Lords of Dogtown című film, ami egyébként az egyik kedvencem) megtervezik az első Van’s Erat és ezzel a cipőmárka végleg beírja magát a deszkás történelembe.

vans2

vans A deszkásokkal kialakított jó kapcsolat aranybányának bizonyult, ennek a sikeres együttműködésnek köszönhetjük a fent említett Era-n kívül, az Old Skool, a Sk8 Hi és a Half Cab darabokat is.

A filmek világát se kerülte a sikercipő és 1982-ben a Változó világ (Fast Times at Ridgemont High) című gimis romkomban fel is tűnt a Vans #48 azaz a Slip-On, amit az akkor még hollywood-i újoncnak számító Sean Penn viselt. A lábbeli nem csak a filmben, hanem annak plakátján is látható volt, így rövid időn belül mindenki ilyen cipőt akart.
A cég pedig szépen lassan terjeszkedni kezdett nem csak világszerte hanem választék terén is, és termékeik közt a különféle ruhadarabok és kiegészítők is megjelentek.

Collage
Az első Van’s által szponzorált Warped Tour-t 1995-ben rendezték meg, ahol az extrém sportok mellett a különféle zenekarok is helyet kapnak.
1998-ban a cég megnyitja az első skateparkját Orange Countyban, 2000-ben pedig ismét egy filmes munkában kapnak szerepet méghozzá a Dogtown and the Z-Boys-ban. 2009-ben Harry N. Abrams kiadja a Vans: Off the Wall című könyvet.

És ne feledjük, hogy fentebb már említett, 2005-ben készült Lords of Dogtown című filmben is láthatjuk a különféle klasszikus Van’s darabokat, ami a Z-Boys történetét dolgozza fel (nézzétek meg!!).

Lords of Dogtown
A Van’s mára már számtalan kollaborációval a háta mögött (például Marc Jacobs vagy Taka Hajasi) az egyik legismertebb márkává vált. Alapdarabjaik a mai napig megvásárolhatók 40 év ide vagy oda, csupán a színek, minták és anyagok tekintetében lett egy kicsit szélesebb a paletta. A Disney rajongóktól kezdve, a Simpsons fanokon át mindenki megtalálja a neki való lábbelit, csak győzzön választani.

_____

Nem meglepő, hogy a különféle street style képeken is visszaköszönnek…

ss2 ss3 ss4 ss5 ss6ss1
A Van’s hírneve töretlen, ami nem meglepő. Egy válság sem állhatott útjába a cégnek, mindig képes volt megújulni, és a vásárlókat igényeit helyezte a középpontba, ilyen üzletpolitikával pedig a jövőbeni siker is biztosan garantált.

A következő helyeken megtaláltok
Facebook  Twitter  Tumblr  Lookbook

(képek forrása: Sneakerscholar, tuccistore.co.uk, fatbmx.com)