Külhon

Hány mese kezdődik úgy, hogy a szegény legény elment szerencsét próbálni?

Sok ugye?! A mesék világában a happy end persze adott volt, ám a nagybetűs életben is az?
Emlékszem még kiskoromból, mekkora kultusz lengte körbe a nyugatot, azt ami az Óperencián, na jó a tengerentúlon van.
A sok-sok alapmű amik ellepték a mozikat, egy új és más világ álmait, reményeit, képeit tárták elénk. Mára az Egyesült Államok már nem egy elérhetetlen vágyálom, kellő nyelvtudással és egy jó állással (itthon nagyon sok fejvadász cég kínál legális kinti munkákat) már mi is élhetjük azt a bizonyos amerikai álmot.
Sokan viszont nem egy eszményt kergettek amikor nekivágtak a nagy útnak, csak éppenséggel nem volt más választásuk ha élni akartak, 1956 után rengeteg magyar döntött úgy, hogy maga mögött hagyja szülőhazáját, hogy sok esetben több hónapnyi bizonytalanság után végre átlépjen a szabadság földjére, mert nekik ez ténylegesen azt jelentette.

Sokan mentek New York-ba és ez a kiállítás most róluk szól!
Az ezerarcú ‘nagy alma’ ahol mindenki megtalálja azt a szegletet ahol otthon érezheti magát, idővel pedig tényleg az otthonává válik az a hatalmas lüktető város ami tényleg sohasem alszik.

DSC_8690

Megéri? Sikerülhet? És ha igen akkor jó? Milyen magyarként egy teljesen más kultúrában élni? Akik kimentek idővel visszatérnek majd? Egy második vagy akár harmadik generációs magyar aki már kint született, vajon még tud valamit akkor a kultúráról amiben még szülei, nagyszülei nevelkedtek? Mennyire beszélik még a nyelvünket, viszik tovább szokásainkat vagy egyáltalán ismerik még az igazi hagyományos magyar konyhát?
Ezekre a kérdésekre próbálja megadni a választ a Capa Központban látható Külhon kiállítás.

Collage

A projekt ötletgazdái Bakonyi Zsuzsi és Pályi Zsófia, akik a Hungary Initiatives Foundation által kiírt kulturális pályázatán nyertek támogatást a terepmunka megvalósítására.

Csak ajánlani tudom nektek is, mert a fotókon és a személyes történeteken kívül a két video projekt is nagyon jól sikerült, például bepillantást nyerhetünk egy New York-i lángos árus mindennapjaiba is….

Még több info a kiállításról ITT.

______________

New York-ról szóló írásaimat/útinaplóimat itt, itt, itt és itt olvashatod.

Továbbá a következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Tumblr  Lookbook