Filmek amik a csoki körül forognak

Mivel ma van a csokoládé világnapja ezért stílszerűen nézzük pár filmet ami ezen édes barna massza imádata köré épül…

Számos remek alkotás készült ebben a témában, de most csak két kedvencemet szeretném kiemelni. A sors furcsa fintora, hogy a következő két filmben a főszerepet nem más mint Johnny Depp játssza.

Csokoládé

Joanne Harris azonos című könyve alapján készült el a film 2000-ben.

A történet szerint Vianne Roche lányával Anoukkal csokoládéboltot nyit egy kis faluban Lansquenet-ben, melynek sikere sokak szemét szúrja. Reynaud grófja pedig csak a rosszat látja az egész üzletben, ugyanis a város lakossága ezzel a kis ‘friss szellővel’ új életre kell….És Vianne-re is rátalál a szerelem Roux személyében.

____

A film forgatása alatt a színészek a kelleténél is több csokoládét fogyasztottak el és mondanom se kell, hogy utána már nem bírtak ránézni erre az édességre.
Vianne szerepére pedig remek választás volt Juliette Binoche. A színésznő így nyilatkozott a filmről: “Mindig is szerettem a csokoládét, de ebben a filmben a csokoládé több egyszerű édességnél. Mások irányában tett gesztussá válik. Csodálatos szimbóluma az ajándékozásnak: az érzelmeknek, az őszinteségnek, a gondoskodásnak.” Juliette a szerepre való felkészülés során több francia csokoládéüzemet is felkeresett Walter Bienz csokoládé szakértõ segítségével és tanulmányokat is folytatott a csokoládéról.
A helyszínnek egy Burgundiában található, Dijon közeli városkát választották Flavigny-t. A település fő iparága pedig – egészen véletlen mód – az Anis de Flavigny nevű édesség gyártása. Kezdetben a helyi szerzetesek nem örültek, hogy a film evilági élvezetek közvetít, de a papnak sikerült meggyőznie őket arról, hogy erről közel sincs szó.
Ez volt Johnny Depp első olyan filmje ahol valóban ő játszott a gitáron és nem csak mímelte a dolgot.
Az alkotás számos Oscar-, BAFTA és Golden Globe jelölést gyűjtött be, de sajnos egyet se váltott szoborra. Az Art Directors Guild, European Film Awards, Palm Springs International Film Festival, San Diego Film Critics, Screen Actors Guild viszont díjazta a filmet.

vianne2

GERMANY-CINEMA

Charlie és a csokigyár

Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című regénye alapján készült a film 2005-ben, Tim Burton rendezésében. Tudom, hogy korábban is forgattak már egy feldolgozást (1971), de bennem ez az újabb remake mélyebb emlékeket hagyott.

Willy Wonka a kicsit furcsa csokoládégyáros egy nap kihirdeti, hogy öt tábla csokoládéban elrejtett egy-egy aranyszelvényt és a szerencsés megtalálókat meghívja a gyárába.
Charlie szerény körülmények közt él a családjával és minden vágya az, hogy ő legyen az egyik szerencsés nyertes aki bepillantást nyerhet a Wonka birodalomba. Természetesen sikerrel jár és 4 társával együtt (a falánk Augustus Kugel, az elkényeztetett Veruka Show, a nagyravágyó Violet Nyálias és az erőszakos és televízió-függő Kép Ernő) elindulnak egy kalandos útra ebben a csodálatos gyárban, lépéseiket pedig Willyn kívül pár umpa-lumpa kíséri. Charlie négy gyermek társa a különféle negatív tulajdonságaiknak hála, sorra potyognak el, míg végül csak a gyártulajdonos és a kisfiú marad. Wonka úr felajánlja a kis Charlienak a gyárát örökségül, de egy feltétellel: le kell mondania a családjáról és nélkülük kell beköltöznie a csokoládé birodalomba. A kisfiú nemet mond, de nem lenne ez egy jó mese ha váratlan fordulat nélkül maradna….

____

Összesen 928 liter kamu csokit készítettek el a filmhez, ami többek közt a vízesésben is folydogált.
A 111 ezer darab műanyag-, és az 1850 darab igazi csokitáblát a Nestlé csomagolta. A nyalókák, a fánkok és egyéb rózsaszín nyalánkságok viszont valódi édességek voltak, egészen pontosan ehetők!
Michael Alexander állatidomár 19 héten át edzette azt a 40 mókust akik abban a különleges szobában nyitogatták a diókat. Willy Wonka szerepére jobbnál-jobb színészek pályáztak, többek közt Jim Carrey, Adam Sandler, Brad Pitt, Will Smith és Ben Stiller. Azóta pedig már nagyon jól tudjuk, hogy a nyertes végül Johnny Depp lett, aki Wonkas hangját először otthon kislányának mutatta meg, aki imádta ezt a különös hangszínt.

2005_charlie_and_the_chocolate_factory_016ww

( képek forrása: nzfilmfreak.files.wordpress.com, guerillaview.blogspot.com, superiorpics.com)