Szex és New York, akkor és most!

Újabban ismét nekiálltam a Szex és New York ’összes’ újraértelmezésének….

Igen újraértelmezésének, ugyanis amikor anno az HBO műsorra tűzte még éppen csak a tinédzser éveim azon szakaszát tapostam, amikor nem igazán értettem, miért okoz a nőknek ennyi gondot egy párkapcsolat, vagy legalább egy normális hímnemű megtalálása. Őszintén szólva nem is kötött le annyira és szépen lassan feladtam a sorozat nézését.

Eltelt jó pár év kinőttem a tinédzser éveimből, majd búcsút intettem a gimnáziumnak, átéltem az első csalódást és számos párkapcsolati csavart. Így immáron érett – remélhetőleg – fejjel, a széria is új értelmet nyert.

Sex-City-parker_l

Természetesen így a ’jövőből’ nézve is mesés ruhaköltemények vannak benne és New York is megadja az egész alaphangulatát, mégis úgy gondolom ez kicsit több annál. Négy nő életét ismerhetjük meg, négy különböző lélek mégis egy dolog összetartja őket, ami minden probléma ellenére a legerősebb kapocs, ez pedig az önzetlen szeretet és barátság amit egymás iránt éreznek. A túláradó erotikán és a néha szabatos kifejezéseken kívül, mindenki tud azonosulni valamelyikükkel és valahol mindannyian egy kicsit mindegyikük is vagyunk. Aki azt mondja na ő bizony Samantha-val nem mert hétköznapi és főleg közép-európai mércével ő egy k**va, na kérem szépen az szerintem álszent. Mert bizony felszisszenés ide vagy oda, benne is meg lehet találni azon tulajdonságokat amiket mi is büszkén és szívesen birtokolnánk, például hogy mindig mindent őszintén kimond még akkor is ha ez a másiknak fáj. A számtalan férfin túl pedig keresi a boldogságot, amit idővel meg is talál, bebizonyítva ezzel azt, hogy ő is képes egy komoly kapcsolatra (még akkor is ha az nem tart örökké…). Zárójelesen pedig megjegyeznék Ms Jones a széria egyik legszerethetőbb és legjobb figurája.

Sex and the City

Na de térjünk vissza az alapgondolathoz…Már értem miről beszélnek egy reggeli vagy koktél mellett, miért is okoznak annyi fejfájást a férfiak nekünk és igen már azt is értem, miért okozunk annyi fejfájást mi a férfiaknak! Nem kell a Szex és New Yorkot egyfajta párkapcsolati vagy szexuális nagykönyvként kezelni, éppen elég annyira komolyan venni a különféle epizódokat, amennyire azt mi még magunkénak érezzük. Így felnőtt fejjel már mondhatni ’falom’ a részeket és bár a végkifejlet nem titok a sorozat filmes utóélete óta, azért izgalommal követem és reménykedem abban, hogy bizonyos kapcsolatok fennmaradnak New York hatalmas tavának kicsit ingoványos felszínén.

1998-ban elkezdődött valami, a nők kiléptek a megszokott keretek közül és egy bátor sorozaton át hallatták is a hangjukat. Az intimitás már nem volt tabutéma és bár Candace Bushnell könyve – ami a sorozat alapjául is szolgál – egy ideje már a könyvesboltok polcain csücsült, a megfilmesítés mégis nagyobb falat volt. A képernyőnek hála több millió háztartásba jutott el és szépen lassan minden titokra, vagy nagy lelki kérdésre fény derült. Lehet viccesen és öniróniával is kezelni az élet azon területeit, amikor leginkább sírni tudnánk vagy csak a szobánk sötétjében szerelmes számokat hallgatva csokit majszolni. A Szex és New York idejében nem volt Facebook, se olyan közösségi oldalak amik köré napjaink fiataljainak sorozatai épülnek. Nem volt több ezres kör-sms egy szaftos történet hallatán és nem voltak ’miért jelölt be téged?’ ’miért írogat?’ neked kezdetű veszekedések se. Csak az átlagos hétköznapi párkapcsolati és magánéleti problémák. Amikre mára már a Googlebe bepötyögve a megfelelő szavakat, több ezer megoldást találhatunk…

carrie10f-1-copy

Alig 1 éve útjára indult a sorozat kezdete, pontosabban a Carrie Diaries. Ami egészen a 80-as évekig repít vissza az időben, ahol az ifjú Carrie Bradshaw hétköznapjait ismerhetjük meg. Mentesülve mindenféle mobil, sms és technikai kütyütől. Őszinte tini érzelmek, egy amerikai kisvárosban és álmok amik a Nagy Alma köré épülnek….
Bár tartalmilag is megfigyelhető némi eltérés hiszen a Szex és New York-ban Carrie azt meséli a Vogue egyik szerkesztőjének, hogy édesapja lelépett amikor ő 5 éves volt. Az új szériában viszont lázadó húgát és Carriet édesanyjuk halála után, az apja neveli, aki soha nem is hagyta el a családját, sőt rajongásig szerette elhunyt nejét….
A nézettségi adatok nem alakultak túl jól, hiszen az méltán híres elődjének generációja már felnőtt, az újabb trónkövetelőknek pedig semmit se mond a későbbi híres újságíró hölgy neve. Akkor hogyisvanez? Vajon a tini Carrie problémái által, nyitottabbak lesznek majd a 6 évadot megélt elődjére? Nem hinném! A cél lehet nem is ez, csak lehúzni egy újabb bőrt valami olyanról, ami ezt a Facebookos generációt már annyira nem mozgatja. Ahogy a Murder kiállítás kapcsán írtam a félelem kitolódásáról, így itt szintén elmondható az, hogy a szabadelvűség és az intimitás határai már egészen máshol stagnálnak mint 15 évvel ezelőtt. Manapság már egy 12-13 éves olyan tudással rendelkezik a szexről, amin mi még csak pislogtunk. Az ifjú Bradshaw pedig senkinek sem tud újat mondani, éppen emiatt az epizódok végén nincs meg az az érzést, hogy a fenébe is jól mondja, ennek a lánynak igaza van….

Carrie életigazságai valahol a 90-es évek végén, 2000-es évek elején ragadtak. Abban az időben amikor ez még újdonság volt, és nem volt 100 másik ilyen témájú könyv/sorozat/film, csak a nők teljes valójukban és az életszagú problémáik, na meg azok a csodaszép ruhák, amiken az idő vasfoga egészen biztosan semmit se fog majd!

sarah_jessica_parker_in_sex_and_the_city-_the_movie_wallpaper_11_1024

Az utánunk következő generáció vajon értékeli majd ezt amit ez a széria adott? Vagy nekik már csak egy unalmas dolog lesz, amiben még jó ruhák sincsenek, se Chuck Bass-ek? Nehéz kimondani, de ez az élet rendje, hiszen 15 év múlva Blair Waldorf se lesz már az a trendkirálynő aki most volt, és ha nem viszik képernyőre újra a remaket akkor egészen biztos vagyok benne, hogy többet nem is lesz.

Talán soha nem tudjuk meg azt se, hogy a mögöttünk haladó korosztály tagjai ha szeretik is a Szex és New Yorkot, vajon azért éreznek így mert ez dívik, vagy mert valóban így is gondolják. Viszont egy dologban biztosak lehetünk, mi akkor és most is azért szeretjük amit adott és amilyen volt! Az újabb szériákat pedig örömmel fogadjuk, de biztosak lehetünk benne, hogy semmi korszakalkotót nem kapunk már tőlük, hiszen párkapcsolat terén ez a sorozat minden lehetőséget kimerített!
Végezetül pedig egy személyes megjegyzést engedjetek meg: imádom, hogy a 90-es években lehettem gyerek és félig-meddig tinédzser is :]

xxxxoooo
kerubina