A Korda Filmparkban jártam…

Március 2-án volt az Uniós Fejlesztések nyílt napja, mely a séta a kulisszák mögött elnevezést kapta…

 

Volt szerencsém részt venni mint sajtós ezen kezdeményezésen, így a nyílt nap keretein belül a Korda Filmparkba látogattam el. Már régóta érdekelt a csak ‘Etyekwood’-ként emlegetett hely, így örömmel vágtam neki a közel 3 órás sétának.
Imádom a filmeket- aki olvassa a blogomat tudja jól – egyszerűen mindenevő vagyok, a fekete-fehér alkotásoktól át napjaink kasszasikereikig minden jöhet. Így amikor jött a mail, hogy rendben mehetek, nagyon megörültem :]

DSC_1962

Mielőtt még elkezdném az élménybeszámolót, úgy gondolom fontos megismerni azt, hogy honnan is ered a filmpark neve.

A három Korda testvér Magyarországon született az 1890-es években. Sándor (Sir Alexander Korda) “filmrendező és producer, a brit filmipar egyik meghatározó alakja és a London Films brit filmstudió alapítója. A Brit Filmakadémia az év legkiemelkedőbb filmjeinek járó díjat Korda Sándorról nevezte el.” (wikipedia) Zoltán filmrendező-producer. Vince (a legfiatalabb testvér) díszlettervező, képzőművész. Többek közt Olyan filmek köthetők a nevükhöz mint a A bagdadi tolvajt, a Dzsungel könyve és a VIII. Henrik magánélete.

A sajtónak tartott vezetés reggel 10 órakor egy sajtótájékoztatóval indult, ahol először Dr. Kakuk Andrea a Korda Filmpark vállalati kapcsolatok igazgatója beszélt arról, hogy az uniós forrásokból kapott közel 600 millió forintot miként használták fel. Utána pedig Pleizer Lajos a Fejér megyei közgyűlés alelnöke tartott egy rövid ismertetőt arról, hogy milyen úton-módon próbálják támogatni a megye lakosait és milyen fejlesztések mentek eddig és mennek a jövőben végbe.

DSC_1965

Még volt egy kis időnk, hogy megtekintsük a Korda Sándor emlékkiállítást. A néhai filmrendező/producer olyan hírességek barátságát élvezhette többek közt mint Sir Laurence Olivier, Vivien Leigh, Winston Churchill és Charlie Chaplin.

DSC_1972

 

Ezután pedig egy animátor kíséretében elindultunk, hogy bejárjuk a studiot. Első körben a mozgókép történetével ismerkedhettünk meg, szemügyre vehettük Eadweard Muybridge “Mozgó ló” című fotósorozatát mely az első mozgógép volt.

muybridge
Tovább haladva pedig számtalan filmvetítő- és szalag vágó gépe sorakozott. Majd jöttek a jelmezek és olyan filmes trükkökről hullott le a lepel, mint például hogyan érték el a Gyűrűk Ura című filmben azt, hogy a hobbitok kisebbnek látszottak a többieknél. Megtudhattuk azt is, hogy a tengeren játszódó jelentek makettal vannak ábrázolva, és egyiket se forgatják nyílt vízen, ahogy a tengeralattjáró is egy kis dobozban lapul amit különféle effektekkel tesznek élethűvé.

 DSC_1982 DSC_1983 DSC_1984 DSC_1987 DSC_1991DSC_1992

Majd a green box-ot is kipróbálhattuk…

DSC_1990

A maszkmesterek munkáját is szemügyre vehettük és a grafikai munkák rejtelmeibe is beavattak minket…

DSC_1993DSC_1995

DSC_1996
Végül betekinthettünk egy Foley-szobába ahol a filmekhez készülnek a különféle hangok, hogy mik? Igen a csésze, meg a kavicsokon sétálás hangja…

 

A kiállítás után pedig következtek a külső helyszínek, melyek segítségével pár perc alatt időutazáson vettünk részt és más országokba csöppentünk! Első körben a Borgias című sorozat díszletébe látogattunk el, ahol sajnos nem lehetett fotózni. Ezért csak kívülről tudom Nektek megmutatni.

 DSC_2013 
Végül pedig átsétáltunk a 90-es évekbe ahol Brooklynba csöppentünk,  többek közt itt forgatták a Hellboy 2 című filmet és azóta is számos reklám, videoklip helyszíne.Az idő vasfoga sajnos itt is megjelent, de azért még szépen tartja magát a helyszín.

614c7836835511e2a55d22000a1fbcd5_7 42a4a7f4834711e2b48222000a9f1915_7 49a25140834811e2bacd22000a9e08df_7

 

A túra végén pedig megleptek minket egy filmelőzetes forgatással, amelynek mi voltunk a főszereplői. A helyszín New York és a világvége fenyeget, az égre mutogatni, menekülni, sírni és örülni is kellett.
A felvétel második része pedig már egy green boxban folytatódott, ahol a szerepem szerint, a metron utazom miközben a telefonomat nyomkodva a Twitteren felugrik egy új üzenet – ‘Világvége közeleg’ , döbbenet és ijedség lesz úrrá rajtam. Mondanom se kell, hogy nagyon lámpalázas voltam, nem szoktam ennyi ember szeme előtt ‘szerepelni’ és nem is vagyok az a foto/videogén alkat- innen is köszönöm a fiúknak, hogy kiszúrtak és nekik köszönhetően külön szerepem volt ebben az alkotásban :D.
A trailer hamarosan elkészül és majd megkapjuk őket, mit ne mondjak kíváncsian várom a végeredményt :]

DSC_2069
Bár nem vagyok nagy Üvegtigris fan, de a film rajongóinak pedig ezt a képet lőttem a green boxos felvétel helyszínén.

DSC_2066

Remélem tetszett ez a kis túravezetés velem és csak ajánlani tudom Nektek is, hogy ha szabadidőtök engedi akkor mindenképpen látogassatok el Ti is a Korda Filmparkba.
Facebook oldalukat ITT találod!

DSC_2002

xxxxoooo

kerubina