Filmajánló – 9

Aki régóta olvassa a blogomat az tudja, hogy imádom a filmeket – ezt pedig nem tudom elégszer leírni. Ma 3 filmet szeretnék bemutatni nektek…

Színes fátyol

Bár nem egy mai darab (2006-os), úgy gondolom ez nem befolyásol senkit sem abban, hogy időt szánjon rá és megnézze. A keleti kultúra szerelmeseinek mindenképpen kötelező darab, bár nem ‘Egy gésa emlékiratai‘..
A film az 1920-as, 30-as években játszódik, középpontjában az elkényeztetett Kitty (Naomi Watts)  áll akit szülei nyomása végett férjhez megy a számára cseppet sem vonzó Walterhez (Edward Norton). A férfi orvosként dolgozik és ezen tudását úgy dönt Shanghajban kamatoztatja…
A történet folytatását nem lövöm le!
Az hideg házasságokat már jó pár alkotás bemutatta, a férfi és női kapcsolatokról pedig már szinte minden bőrt lehúztak. Ez a film sem ad többet, mégis a végére Kitty alakja szerethetővé válik, bizonyítva azt, hogy mindenki változhat…

painted_veil

Lincoln

Az Oscar esélyes filmek iránti kíváncsiságomról már írtam korábban így nem mennék újra bele. Neki is álltam bepótolni mindent! Másodikként a Lincolnra esett a választásom.
Aki egy az elnökről szóló életrajzi filmet remél azt el kell keserítsem, ugyanis a történet csak néhány hónapot ölel fel, de azt úgy teszi, hogy ha kicsit a ‘színfalak’ mögé nézünk, kirajzolódhat előttünk, hogy milyen elnök is volt valójában Abraham Lincoln.
1865-öt írunk polgárháború dúl észak és dél közt immáron 4 éve, valami megoldást kell találni. A 13-as alkotmány-kiegészítés lehet a kulcs a fegyverletételhez, ami szabadságot adna és megszüntetné a rabszolgaságot! Az emberek nagy része viszont inkább a béke miatt hajlana a változtatás felé és nem érdekli a feketék helyzete….
Az alkotás képi világa remekül kidolgozott, a háborús jelenettől kezdve a kosztümös kockákon át, az egyszerű polgárok már-már szónoki monológjai nekem kicsit ‘sok’ volt. Az első egy óra elég vontatott , a film második felében viszont felgyorsultak az események és bár tudtam mi lesz a vége, mégis izgatottan vártam. Benyomás? Ha mindez igaz, vagy csak egy része is igaz, akkor nekem úgy jött le, hogy az Egyesült Államok 16. elnöke egy kicsit magának való, filozofálgató, olvasott és jó ember volt, akit a nép szeretett.
Így egy nap távlatában azt kell mondjam, hogy bár néhol kicsit vontatott, attól függetlenül egy nagyon jó történelmi film kerekedett belőle. Daniel Day-Lewis színészi játéka pedig annyira természetes és könnyed, mintha egész életében erre a szerepre készült volna, az Oscar-díj abszolút megérdemelt!

lincoln-movie-poster-600x888

Nitro Circus élőben

Eme filmes ‘program’ nem az én fejemből pattant ki, inkább a Szerelem húzott efelé, ám legyen alapon pedig belementem…
A Jackass után sorra tűntek fel a különféle amolyan ‘mindent bevállalunk’ realityk, voltak felejthetők és igazán jók. A Nitro Circus az utóbbiak közé tartozik. Bár nem isznak különféle állati nedveket és sót sem esznek, azért valami miatt mégis felejthetetlent ‘alkotnak’.
Inkább az extrém dolgokra hegyezik ki a történetet és arra, hogy csillapíthatatlan adrenalinéhségük mindenre képes. Triciklivel és cross motorral trükköznek, egyik felhőkarcolóról a másikra ugratnak és mindezt olyan hangulatban teszik, hogy szinte mi is kedvet kapunk hozzá. Persze csak gondolatban!
Egy kellemes esti kikapcsolódás pasival vagy akár egyedül is!
u.i.: Ryan Sheckler is feltűnik benne és öröm látni milyen férfi lett belőle ;]

url

Te láttad már valamelyiket ezek közül? Ha igen tetszett?