Mivel egyik kedves olvasóm tegnap adott egy ötletet, miszerint írjak az eBay-es vásárlással kapcsolatos tapasztalataimról, most tehát következzen ez….

Napjaink egyik legnagyobb online piaca, remek darabokkal kecsegtet napról-napra. Aki sűrűn látogatja  és újabb kincsek után kutat, az nagyon jól tudja, hogy miről is beszélek! (korábban ITT írtam arról, hogyan is zajlik egy vásárlás az eBay-en).
Ám az internetes shoppingolásnak számos pozitív oldala van és ugyanígy rengeteg hátulütője is lehet.

Most kezdjük azon indokokkal, hogy miért is JÓ?

A mai rohanó világában a divat se vár senkire és szezonról szezonra ömleszti ránk a különféle trendeket, amikkel lépést tartani valljuk be nem könnyű, leginkább az anyagi vonzatok miatt. Ugyanis a legtöbb átlag ember nem rendelkezik olyan kövér bankszámlával, amivel finanszírozni tudja mindezt. Így a többségnek marad a fast fashion kínálta portéka, hiszen kevesebb nullával szinte hasonló darabok boldog tulajdonosai lehetünk, amit a legtöbb esetben pár hónapig hordunk is, majd a változásoknak hála  a szekrény mélyének ‘boldog’ lakói lesznek, a többi korábban már megvásárolt ruhadarabbal együtt.
Anyagilag ez se jövedelmező…valljuk be!
A különféle szabályok, regisztráció és PayPal-os dolgokon túllépve  jön képbe az eBay! Miért? Mert az éppen aktuális trendek olcsóbb változatát kínálják nekünk, sokszor potom összegért. Igen! Számtalan esetben még a fast fashion üzleteknél is jutányosabb áron juthatunk hozzá, a különféle trendi darabokhoz!
Pár kattintás, pár hét várakozás – a legtöbb termék Ázsiából érkezik – és már miénk is a kiszemelt darab, amit boldogan hordunk is amíg még lehet!
Sokaktól hallom, hogy mennyire nem jó az eBay, mert lehúznak pénzzel és feltörik a bankszámlát meg különben is az egész rendszer érthetetlen. Pedig NEM!
Mivel a PayPal egy bizonyos védelmet ad az ‘elköltött pénzünknek’ ezért tényleg egy hasznos lépés a regisztráció – máskülönben számos helyről nem is rendelhetsz! Jó pár esetben történt velem az, hogy az adott termék valahol útközben elveszett. Minden érkezés közelgő időpontját egy kis figyelmeztető üzenet jelez az eBay profilodon belül, a Purchase History fül alatt, az adott árunál…

Ez pedig segítségedre van abban, hogy tud meddig kell jelezned feléjük, ha esetleg nem kapnád meg a csomagot! Először a kereskedőnek kell írnod, amíg vele nem beszélsz addig nem nagyon jelentheted az eBay felé a fennálló problémát, ami jelen esetben az, hogy nem kaptad meg a várt rendelést. Az eladók általában készségesek, hiszen nem érdekük, hogy jelentsék őket, ugyanis ront a statisztikájukon és ezzel lehet, hogy vásárlóktól esnek el.  A válaszlevelükben mindig felajánlják azt, hogy visszafizetik a vételárat vagy újra feladják neked az adott terméket. Így a döntés a Te kezedben van, hogy vársz akár ismét egy hónapot vagy lemondasz az adott darabról és a visszautalt pénzből mást rendelsz magadnak.
Volt olyan, hogy írtam az eladónak de nem válaszolt, ebben az esetben ezt jelezheted a központ felé, ekkor nyitnak egy ‘ügyet’ belőle és így az ő kezükbe kerül a döntés afelől, hogy jogos-e mondjuk így, a követelésed. Tapasztalataim szerint mindig az volt és minden esetben visszakaptam a pénzem. Lekopogom de eddig soha nem kerültem mínuszba egy rendelés miatt sem!!
FONTOS hogy mindig nézegesd a rendeléseidet – szintén a Purchase History-ban – ugyanis velem már történt olyan, hogy a felhasználó hirtelen törölte magát ezzel elérhetetlenné téve a terméket, így azon darabokat soha nem kaptam meg, viszont a pénzemet legalább visszautalta az eBay a PayPal rendszeren keresztül mert időben jeleztem nekik.

Benyomások az árukkal kapcsolatban!
Mielőtt leírom a tapasztalataimat, fontos megemlítenem azt, hogy ez velem történt és én így látom. Ez ne vegye el senki kedvét attól, hogy rendeljen. Próbáljátok ki egy termékkel, azzal felmérhetitek azt, hogy mennyire elfogadható nektek a kínált áru!

A megkapott csomagok nagy része, azt tartalmazza amire számítok. Mint azt már fentebb is írtam, ezek nagy része Ázsiából érkezik, így már csak a származás miatt is tudvalevő, hogy nem árulnak zsákbamacskát! A minőség pedig nem a legtökéletesebb. Ha ennek tudatában vagy akkor nagy csalódás nem érhet! Számos darab elég tartósnak bizonyult és nem ment hamarabb tönkre, mint például egy H&M-ben vásárolt hasonló ékszer pontosabban bizsu.
Kiegészítők? Abszolút olcsón egy várt darabot vehetsz kézbe. Sok esetben nevetséges összegekért 0,99 $, bár ez nem feltétlen jelenti azt, hogy valami bóvliról van szó, a legtöbb esetben kellemes csalódás ér! Így mindenkinek csak ajánlani tudom, az ebből a kategóriából való rendelést!
Ruhák? Ahogy a fast fashion láncoknál itt is nagyon igaz az, hogy függ a minőség attól, hogy mennyiért veszed meg az adott terméket. Egy Bershka felső is lehet rossz minőségű és pár mosás után hordhatatlan, ha olyan árkategóriában vásárolsz! Ahogy észrevettem általában ezen ázsiai darabokra is igaz az, hogy minél ‘drágább’ annál tartósabb! Ezért bátran kijelenthetem, hogy ruhában még nem csalódtam, csak tudd a pontos méreteidet – akár mérd le magad – és nem ér meglepetés majd!
Cipők? Ez egy kicsit szájhúzós téma számomra, ugyanis az eddig rendelt cipők nagy részére a gagyi is túl enyhe jelző. A legtöbb esetben egy hetek alatt ‘bomlásnak’ induló lábbelit kaptam. Volt olyan, hogy a fűzőket tartó kis kampó kihullott, vagy hogy a bokapánt elszakadt első hordásnál!! De volt olyan is, hogy a cipőről egyszerűen elkezdett leválni a “bőrréteg” körülbelül 1 hét után.
Szóval ezen darabok talán még minőségtelenebbek  az itthoni választéknál is, amit az Ázsia Center-ben árulnak, bár sajnos nincs sok tapasztalatom a hazai választékban! Arra emlékszem, hogy tavaly vettem egy bakancsot a Ferenciek terén lévő sokak által kedvelt boltban és 5 nap után kettétört a cipő talpa…
Táska? A választék hatalmas, árban pedig 5 $-tól a határ a csillagos ég. Általában ‘merevebb’ hobo, shopper bag-eket szoktam rendelni. Eddig szinte minddel elégedett voltam. Bár mindegyik körülbelül 1-1,5 év után feladta így vagy úgy, de őszintén megvallva, nekünk is körülbelül ennyi idő kell, hogy ráunjuk egy valamikor még kedvenc darabra. Nem?!? Ha nem mindennap hordod őket, hanem csak néhanapján egy-egy buliba, akkor szerintem akár éveken át hű társaid lesznek az éjszakában! (Korábbi cikkek ebben a témában ITT és ITT.)
Egyéb? Rendeltem már görgős masszírozót 2 $-ért, de heteken belül letört a görgőtartó pöcök és azóta használhatatlan. Testtekercselő fóliát, ami maximum a felkaromra elég. Telefontokokat amikkel abszolút elégedett vagyok és szegecseket, amik tényleg azt adják amire vársz, hiszen csak pár fémdarabról van szó.
Műszaki dolgok? Nem volt még hozzájuk szerencsém és szerintem soha nem is fogok semmiféle elektromos kütyüért fizetni az eBay-en, ugyanis az már tényleg nagy zsákbamacska. Az én Drágám rendelt magának egy mini kamerát amit snowboardozáskor felszerelhet, azzal örökítve meg különféle ugrásokat, ő elégedett vele és azt kapta amire számított!

Még egy fontos dolgot meg kell említenem! Nem érdemes semmiféle Louis Vuitton, Burberry és egyéb divatház nevével fémjelezett darabot vásárolnunk, mert csak mondjuk 30 $ mert az egészen biztosan nem az. Egy gagyiért pedig még 1 dollárt se érdemes fizetni, nem hogy többet! Nem utolsósorban pedig ennyi pénzből kaphatunk valami egészen egyszerű darabot is, amin nem díszeleg a kamu szagával valami nagy tervező neve.

Mik a pozitívumok? Az hogy tényleg szinte fillérekért miénk lehet, egy trendi darab és a ruhára fordítható keretet jobban kitudjuk használni ha online rendelünk!
Mik a negatívumok? A minőségbeli hiányosságok, az eltört ékszerkapcsok, a talpleválós cipők és a hamar kibolyhosodó felsők! Amik tény, hogy csak akkor okoznak fejfájást ha valami nagy dologra számítunk és nem arra amit a kereskedő ország neve tálcán kínál nekünk!
A láthatatlanság és a felpróbálás érzésétől való megfosztásról szól az internetes vásárlás. Ahol a lustaságunkért – hiszen van aki kényelemből vásárol ott – a minőségtelen vacakokra kidobott pénzzel fizetünk. Őszintén bevallva sok esetben az se ad nagyobb biztonságot, ha felpróbálhatjuk a kiszemelt darabot, ugyanis a hibák első alkalommal még nem mutatkoznak. Természetesen most jöhet itt az az érv, hogy itthon akármikor visszavihetem ha valamivel nem vagyok elégedett, tény! Viszont az eBay kereskedői is szintúgy kicserélik a Neked nem tetsző darabot, persze ez sok pluszkiadással (postaköltség stb) jár, valamit valamiért…
Az itthoni garanciáról pedig annyit, hogy nem egy ruhadarabommal jártam már meg, hogy koholt indokok miatt nem cserélték vissza, pedig még az a bűvös 30 nap se járt le.
Végszóként annyit, hogy ha spórolni akarsz annak ára van, vagy így vagy úgy, mindenki döntse el maga, hogy mennyit ér neki az a pár ezer forint!

___________

Ha szeretnétek akkor időközönként készítek pár képet az eBay-ről rendeltem darabjaimról! Ezután pedig mindenki eldöntheti maga, hogy tetszik-e neki amit lát vagy sem! Mit szóltok hozzá?