Oscar előtt – filmek után #3 / 2016

Következzen egy újabb csokor az idei Oscar adagból!

Inside Out (Agymanók)

Sosem voltam nagy rajzfilm rajongó, és a két kezem elég ahhoz, hogy megszámoljam mennyi animációs alkotás képes arra, hogy ébren tartson még 20 perc után is, de azt kell mondjam, hogy az Inside Out képes is erre.
A Pixar legújabb próbálkozása szerintem zseniális! Ez az ötletes megvalósítás, egy kreatív mentőövet dob az első évtizedük környékén lévő gyerekeknek, akik éppen olyan korban vannak, amikor millió és egy, számukra igenis nagy problémát okoz az élet maga.
A sztoriról röviden a 11 éves Riley Minnesotában él a szüleivel, a legnagyobb boldogságban, aztán egy szép nap ez az idill összeomlani látszik, ugyanis a család San Francisco-ba költözik, ahol még a pizzán is brokkoli van! A történet így valljuk be elég lapos és sablonos lenne, pont ezért nem Riley-é a főszerep, hanem a fejében lakó 5 manóé, akik nem mások mint: Derű, Harag, Bánat, Majré és Undor. A beszélő nevek pedig azt gondolom mindent elárulnak arról, hogy ezek a kis apró és vicces figurák bizony egy-egy alapérzést testesítenek meg, olyan lelki irányítók ők, akik miatt néha hullámvasúton, néha pedig egy vattacukor felhőn érezzük magunkat.
Még gyerekkoromból emlékszem az “Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer az (Élet – jelen esetben)…..” francia rajzfilmsorozatra amik különféle történeteket meséltek tanító célzattal, például különféle kis lények miként dolgoznak nap mint nap azért, hogy a bevitt táplálékban található vitaminok a lehető legjobb helyekre kerüljenek és a többi, és a többi.
Az Inside Out nekem ugyanezt idézte meg, a bennünk szorgoskodó manókkal, a színes emlékgömbökkel, a hosszútávú memória végtelen hosszúnak tűnő labirintusaival, az agymunkásokkal, a filmstúdióval ahol az álmainkat forgatják minden éjszaka, vagy éppen a tudatalattiban alvó olyan rémisztő alakokkal mint a bohóc; jajj és Bing Bong-ot se szeretném kihagyni aki egy rózsaszínű vattacukor-delfin-elefánt-macska Riley egykori képzeletbeli barátja.
Nagyon nehéz pár mondatban összefoglalni egy ilyen cukiságot, mert annyira imádtam az egészet. A már túlságosan is realisztikus felnőtt énemnek most pontosan ez az álomvilág kellett, amiben annyira komfortosan éreztem magam abban a körülbelül 100 percben, mint már nagyon régen, visszahozott bennem valamit, amiről nem gondoltam volna, hogy még létezik :]
Tényleg nézzetek meg, mert évek óta ez az első olyan rajzfilm ami a legjobb bizonyíték arra, hogy az Óperencián túl is lehet nagyot alkotni, és nem kell egy jól bejáratot sztori sokadik része ahhoz, hogy valami jót kapjunk!
Az Oscar-díj pedig szinte biztos, elképzelni se tudom, hogy ez másként lenne!
Jelölések: Legjobb eredeti forgatókönyv, Legjobb animációs film

inside

Youth

Őszintén szólva még jóval azelőtt néztem meg, hogy kiderült volna, ez az egyetlen jelölése.
Sok helyen dicsérték, és nagyon szeretem azokat a filmeket amikre nem aggatják rá a “blockbuster” jelzőt, mégis brillíroznak a különféle filmfesztiválokon.
A történet az Alpokban játszódik és egy luxusszálloda vendégeit ismerhetjük meg, többek közt itt piheni ki hosszú, sikeres éveit Fred egy világhírű zeneszerző/karmester akit Michael Caine játszik, és leginkább az ő szemszögéből figyelhetjük az eseményeket. Ugyanitt a friss hegyi levegőtől várja a múzsa csókját legjobb barátja Mick is aki egyébként filmrendező, és éppen élete utolsó nagy művén dolgozik, pontosabban próbál dolgozni, egy kisebb csapat segítségével. Fred próbálja felfedezni a fiatalságát, és régi önmagát, próbálja megtalálni az utat abba az életbe amikor még minden annyira más volt, mert amennyire komfortosan érzi magát ebben az új és visszavonult életben, legalább annyira magányos is és szeretne még élni úgy igazán.
Nagyon tetszett a képi világa, viszont a film maga nem. Számomra picit vontatott volt, viszont ha van időtök azért nézzétek meg, hátha ti többet láttok majd benne.
Jelölések: Legjobb betétdal – ‘Simple Song #3′

youth

 

The Big Short

Ha egy filmet narrálnak, vagy kikacsintanak a szereplők az nálam már plusz pont, egy ilyen jó film esetében pedig csillagos ötös!
A 2008-as világválságot sokan látták előre, de még annál is többen voltak azok akik nem hittek nekik. Az Egyesült Államokban pedig gombamód szaporodtak a hitelek, és még annál is jobban növekedett a be nem fizetett csekkek száma, és az itt keletkezett elkerülhetetlen repedéseken keresztül páran valamit megneszeltek, amivel jól is jártak…
Most megtudhatunk mindent például az amerikai jelzáloghitel-válságról, a drága öltönyökbe bújt csalók világáról, és arról hogy a bankok miként vettek hülyére sok-sok embert.
Tetszett a szakzsargon hétköznapi köntösben, közérthető példákkal mutatták be olyan szereplők segítségévél mint Margot Robbie vagy éppen Selena Gomez, így végre mi is kicsit jobban megérthetjük azt, hogy akkor 8 éve pontosan mi és miért történt.
A film végig pörög és egy percre se hagyja, hogy unatkozzunk, érdekes karaktereket ismerhetünk meg miközben villámgyorsan haladunk a nyilvánvaló végkifejlet felé.
Színészek? Nézzük: Christian Bale hozza a megszokott szintet benne igazából túlontúl nagyot az American psycho óta nem csalódtam. Steve Carell hihetetlenül jó, néha az Office-beli figuráját idézte nekem. Végre sikerült túllépnie a ’40 éves szűz’ szintű filmeket és Hollywood erős bizalmat szavazott neki, így idén ismét megmutathatta egy újabb drámai oldalát. Ryan Goslingról végre kiderül, hogy tud beszélni, ugyanis a The Notebook óta nem sok szöveget osztottak rá (jó-jó ott volt még a Crazy, Stupid, Love de ennyi) ha filmekről volt szó. A mogorva, szigorú, szenvedő és bosszúálló arckifejezéseken túl úgy látszik elég széles palettáról képes dolgozni ha van miért. VÉGRE! Pluszban utóbbi kettő párosa már második alkalommal bizonyított együtt egy filmen belül, és valamiért nagyon jó köztük az a fajta kémia, ami az ilyenkor  elengedhetetlen :]
Ha hétvégén valamit megnéztek az szerintem a The Big Short legyen, elgondolkodtató, ahogy az üzenete is ami mindannyiunk jövőjére nagy hatással lehet!
Ér-e egy Oscart egy ilyen leleplező alkotás? Idén szerintem nem, de a mezőny top hármasában egészen biztos hogy benne van!
Jelölések: Legjobb film, Legjobb rendező – Adam McKay, Legjobb vágás

big short_2

 

 Még több filmes bejegyzést ITT olvashattok!

Bármilyen kérés, óhaj, sóhaj esetén írj a kerubinabmb@gmail.com címre, vagy….

…a következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Instagram  Tumblr  Lookbook