Az HBO tényleg nem csak mozi!

Az HBO 1991-ben jelent meg a hazai piacon, ekkor már lassan 20 éve hódított a tengerentúlon…

Emlékszem kezdetben az olyan sorozatok mint az Alf, a Full House (Bír-lak) vagy a Step by Step (Egyről a kettőre) egy olyan délutáni műsorsávban mentek ami akkor még kódolatlan volt, minden további film láthatóságához pedig a jó öreg dekódert hívtuk segítségül. Utóbbi sikere hihetetlen volt, gyorsabban terjedt mint az egymásnak átmásolt videokazetták, aztán ahogy minden kiskapu, ez is bezárult (ha még létezik ilyen akkor bocsi).
Azóta eltelt jó pár év, és az HBO is kinőtte azt a bizonyos házimozi jelzőt amivel anno még berobbant a köztudatba. Bármibe fognak abból mindig valami minőségi dolog sül ki, ami sokszor meg is üti, sőt át is lépi a kasszasiker határát. Tökéletes profizmussal léptek ki a kábeltévék alapcsomagjából, és tettek le valami olyat az asztalra, aminek köszönhetően mára az HBO egy komolyabb jelentéstartalommal bír.
Számos jó sorozatot gyártottak le és gyártanak is a mai napig, hogy csak párat említsek The Sopranos, Game of Thrones, Sex and the City, Girls, Boardwalk Empire és a többi, és a többi.

Rengeteg minőségi, saját gyártású alkotással rukkolnak elő évről-évre. Személyes kedvenceim pedig a dokumentumfilmjeik, melyek képi világa és témája is egyaránt magával ragadó.

szerelem

Szerintem sokan hallottatok a Szerelempatakról ami az erdélyi Csíkszentdomokosra és Csíkszenttamásra kalauzol minket (pontosabban a történetben maradt egy kalotaszegi és három magyarországi személy is, ugyanis a rendező nem szerette volna őket kivágni a filmből), ahol idős asszonyok és férfiak vallanak szerelemről, hálószobatitkokról és vágyakról. Mindezt pedig olyan őszintén teszik, hogy a Nem csak a húszéveseké a világ című dal teljesen új értelmet nyer. A XXI. században és a rohanó hétköznapokban egyre kevesebb figyelmet fordítunk az idősekre, és alulértékeljük őket sok-sok szempontból, pedig a felszín mögött, ők is ugyanolyanok mint mi. Bár eljárt felettük az idő, de a lelkük fiatal maradt, szeretik és szeretnék is élvezni az életet, annak minden pikáns részletével együtt.

cain2

Még mikor főiskolára jártam az egyik órán levetítették nekünk az 1985-ös Bebukottak című riportfilmet, sokkolt! Közel harminc évvel később pedig úgy döntöttek, hogy felkeresik az egykori fiatalokat, hogy mégis mi történt velük, a cseppet sem könnyed alkotás első része óta?!
Főszereplőink betekintést nyújtanak életükbe, melyre örök pecsétet nyomtak a tököli fiatalkorúak börtönében eltöltött évek. Egy olyan teher maradt rajtuk, melyből felállni talán sohasem lehet, és bár ők keményen dolgoznak, harcolva az élet szülte akadályokkal, vajon valaha is utolérik magukat? Kiszakadhatnak abból a mélyszegénységből, hogy majd talán egyszer egy szép napon, azt az életet élhessék amit régen elképzeltek maguknak? Kétséges! A hétköznapok apró túlélői ők, akik sok-sok éve még fiatalon, egy adott helyzetben ott és akkor rosszul döntöttek…

tgs-the-out-list

A The Out List (nem tudom, hogy megjelent-e magyarul), egy olyan témát feszeget, ami sokak számára még most is vékony jégnek számít – egyébként például egy Oscar-gálán tuti díjnyertes lenne – ez pedig nem más, mint a másság. Híres közéleti szereplők, színészek, színésznők vallanak büszkén arról, hogy ők igenis mernek nyíltan szeretni. A véleményemet a témában korábban már itt megírtam, és ezen szemléletem azóta csak még jobban erősödött. Lábjegyzetként mondom: büszke vagyok arra, hogy nem egy ilyen bátor embert ismerek, aki a sok akadály és társadalmi elzárkózás ellenére őszintén vállalt fel valami olyat ami az öreg kontinens ezen részén még igencsak gyerekcipőben jár. Téma lezárva :]

vili

A Fehér Kard a világ egyetlen vak fekete öves aikido-mesteréről szól, Németh Vilmosról, akinek életszemlélete inspirálóan hathat mindannyiunkra. Áradnak belőle a pozitív gondolatok, és bár az alkotás célja egyértelmű, mégis a felénél járva már-már mi is megfeledkezünk arról, hogy főszereplőnk nem lát. Vili mindig vidám, és mindent megtesz sorstársaiért, egy igazi harcos, aki annak ellenére, hogy vak, teljes életet él! Sportol, iskolába jár, gyerekeket nevel és emellett még edzősködik is; folyamatosan tervez és valahol hálás azért, hogy akkor 16 évesen elvesztette a látását mert helyette valami sokkal értékesebbet kapott…

 

Annyira sok jó HBO alkotás van és reggelig írhatnék mindről, de azt gondolom részletesebben most ennyi bőven elég.
Csak az említés végett viszont még mondanék párat Szcientológia, avagy a hit börtöne, A Facebookos buktatók, A csend királynője, Seb és a Robert Durst halálos élete amit még én se fejeztem be, de elég jónak tűnik így pár rész után (egyébként dokumentumfilm sorozat).

 

Még több filmes bejegyzést ITT olvashattok!

Továbbá a következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Instagram  Tumblr  Lookbook  Pinterest