Goodbye Birkin!

Az a bizonyos Birkin táska….

Jane Birkin, Hermés-szel való kapcsolata 1981-ben kezdődött, amikor is egy Párizsból Londonba tartó repülőjáraton, beszélgetésbe elegyedett Jean-Louis Dumas-val aki a francia divatmárka akkori vezérigazgatója volt. A színész/énekesnő arra panaszkodott, miközben próbálta a kézipoggyászát feltenni a megadott helyre, hogy sehogy se talál magának megfelelő táskát amiben minden rendesen elférne, így állandóan kipotyognak belőle a személyes dolgai….
Több se kellett Jean-Louisnak és pár éven belül piacra dobtak egy hajlékony bőrű – melynek alapjait egy korábbi 1892-es design adta – mára már klasszikusnak mondható darabot, amit Jane-ről neveztek el.
Birkin egy ideig hordta is az igencsak megtisztelő kreációt, de végül már-már annyit pakolt bele, hogy elkezdte zavarni a táska súlya, így végül jobbnak látta ha csak szekrényének ékes dísze lesz.

SS14-MUSE-JANE-BIRKIN-2

Jane Birkin

birkin_big2

és itt már a neves táska társaságában

De mitől olyan különleges ez a darab, hogy világszerte várólistákról szóló legendák keringtek róla?

Egy-egy ilyen bőr szépség körülbelül 48 óra alatt készül el és természetesen kézzel varrják őket. Teljes mértékben egyénre szabhatók, ugyanis mi választhatjuk ki színét (többek közt különféle kék árnyalatok, narancssárga, piros, barna és a többi), a bőr típusát (például strucc, gyík, krokodil és a többi) és a csatokat, lakatok is (amik szintúgy aranyból vagy palládiumból is készülhetnek). A külcsín nem minden, ugyanis a belső designt se aprózzák el, minden egyes Birkin darab kecskebőrrel van úgymond kibélelve.
Napjainkban már nem olyan kivételes bekerülni ebbe a Hermés csapatba, ugyanis körülbelül 2010 óta már mindenki számára elérhetővé tették ezen kreációkat, az már más kérdés, hogy az emberiség csak egy bizonyos része engedheti meg magának ezt a luxust. Bár őszintén megvallva ez minden high fashion divatház esetében elmondható.

Collage Collage2

És most érek cikkem apropójához, ugyanis Jane Birkin a minap bejelentette, nem szeretné, hogy a Hermés ezen kreációja a nevét viselje a jövőben.
Ugyanis a PETA júniusi kampánya hozzá is eljutott amely szerint, sanyarú körülmények közt tartják a krokodilokat, akikből később az ikonikus táskák készülnek, sőt olyan eset is előfordult, hogy az állatok még éltek mikor nekiálltak feldarabolni őket.
A Hermést külön felkérték, hogy a jövőben ne készítsenek ezen hüllők bőréből több terméket.
A nyilatkozatok alapján Jane-ben nincs harag a cég felé, mégis azt gondolja, hogy a különféle darabok előállítása szomorú áldozatokkal jár, és nem szeretné a jövőben ehhez a nevét adni semmilyen formában. A Hermés természetesen tiltakozik, és tartják magukat ahhoz a verzióhoz, miszerint ők már több mint 10 éve rendszeresen ellenőrzik a különféle farmokat, ahonnan az alapanyagokat beszerzik….
Hogy kinek van igaza? Nem tudni! Egy biztos: Viszlát Birkin!

Jane-Birkinmain_1865926a

A következő helyeken megtaláltok
Facebook  Twitter  Tumblr  Lookbook Pinterest