Emlékeztek a kislányra az Óz, a csodák csodájából? Igen az 1939-es eredeti változatból?

Judy Garland mindössze 47 évet élt, és ebből 45 évet reflektorfényben töltött. Olyan filmekben szerepelt mint a fent már említett 1939-es Óz, a csodák csodája, az 1941-es Tavasz a Broadwayn, az 1943-as Bemutatjuk Lily Mars-t, az 1948-as Húsvéti parádé vagy az 1963-as Örökké énekelnék és a többi és a többi.
43 filmet forgatott, számos lemezt készített, tévéműsorokban szerepelt, kétszer jelölték Oscar-díjra, és végül életmű-díjat kapott, további egy Tony- és két Golden Globe-díjjal is jutalmazták munkásságát.

1
1922. június 10-én született a Minnesotabeli Grand Rapids-ban.
Már két évesen színpadra állt, ahol szüleivel táncolt. Majd két testvérével együtt alkották a The Gumm Sisters nevű formációt.
13 éves volt mikor szerződtette őt a Metro-Goldwyn-Mayer, és karrierje innentől fogva újabb fordulatot vett. Több mint két tucat filmet forgatott, de a sok munkával egyetemben pszichésen is egyre inkább megroppant.
A stúdió akkoriban egy jól bevált szokás szerint a gyerekszínészeknek amfetaminnal tömte, ezzel növelve terhelhetőségüket így akár napi 12-15 órát is képesek voltak dolgozni, úgy tűnik bevált hiszen mondhatni futószalagon készültek a különféle mozifilmek gyermekszereplőkkel. (Mára már természetesen ezen “jó szokást” már elhagyták, és nem tömik az újabb generációt mindenféle szerekkel.)
Akkoriban viszont olyan nem várt mellékhatások súlya telepedett az amúgy is még szinte kiskorú színészpalánták vállára, hogy sokan közülük alkohol-, gyógyszer- illetve drogproblémákkal küzdöttek egész életükben. Hatalmas áldozat volt ez, emellett a súly mellett igazán eltörpült az a hírnév amit szereztek, mert jobban belegondolva semmi se ér ennyit!

2 33
Egy Judyról írt könyv szerint a színésznő utált ott dolgozni. A teher alatt nő a pálma elve itt nem működött, ugyanis a folyamatos telefonlehallgatásokkal és a súlyával kapcsolatos követelések nyomása miatt lassan depressziós lett, és ez élete végéig elkísérte. Bár még csak tinédzser volt, mégis megfosztották attól a boldog és szabad élettől amit ezek az évek jelenthettek volna neki, és sohasem hitte el magáról, hogy egy tehetséges és vonzó nő, aki bárkinek is kellhet. Sokszor képtelen volt a kamera elé állni, annyira labilis volt.
Magánéletében se kapott szabad kezet a stúdió keménykalapos vezetőitől, így azt is megszabták, hogy kikkel randizhat és kihez mehet hozzá. Bár voltak apró próbálkozásai, melyekben erősen próbált lázadni az őt gúzsba kötő stúdió ellen, egyik ilyen lépése volt első házassága is melyet 19 évesen kötött David Rose rockzenésszel. A korábbi szeretők frigye mindössze két évig tartott.

4
Válása után hozzáment Vincente Minnellihez, és ezen házasságából született meg 1946-ban lánya, Liza.
Lányával való kapcsolata éppen olyan viharos volt mint a magánéletének többi területe, egész egyszerűen képtelen volt megküzdeni az anyaság adta kötelezettségeivel. Nem tudta elfogadni gyermeke sikerét, és sokszor volt rá féltékeny, ami egy anyától valljuk be elég furcsa. Liza tudta jól, hogy édesanyja hangulatingadozásai aggodalomra adnak okot, így már gyermekként megtanulta kezelni a gyomorpumpát – amit az ágya mellett tartott -, arra az esetre ha Judy ismét öngyilkosságot kísérelne meg.

6

5Garland több abortuszon és öngyilkossági kísérleten esett át, és mondhatni rövidke élete során ötször ment férjhez.
Imádta a férfiakat, számtalan szeretőt tartott, de a pletykák szerint a női öleléseket se vetette meg.
Leghíresebb szeretője Frank Sinatra volt, viszonyuk akkor kezdődött mikor Judy második házassága is zátonyra futott.

7Majd később Sinatra házasságkötése miatt minden kapcsolat megszakadt köztük, egészen 1955-ig amikor a színésznő már a harmadik férjénél Sid Luftnál tartott. Megviselte a férjét az a tény, hogy Garland más férfit is szeret, viszont egy ideig szemet hunyt felette, őszinte szerelemmel állt ki neje mellett, és 13 éven át fogta a kezét jóban rosszban. A pletykák viszont másról is szóltak, méghozzá arról, hogy Luft se volt az a jámbor teremtés, és néha bizony kezet emelt nejére. Máskülönben viszont segített neki visszakerülni a rivaldafénybe és elnézte minden szeszélyét, mert tudta jól, hogy milyen az a nő akibe valójában beleszeretett, és aki két gyermekének Lorna-nak (1952) és Joey-nak (1955) az édesanyja is volt.

8

Az 1954-es Csillag születik-ben, és az 1961-es Ítélet Nürnbergben nyújtott alakítása után ismét elismerték munkáját, a kicsit már megfáradt de még mindig éppolyan tehetséges színésznőnek. Mégis a 60-as évek nem várt feledést hoztak számára, és már senkit se érdekelt Judy Garland. Anyagilag tönkrement, számtalan per indult ellene és a közönség se látta már benne azt a bájos kislányt aki a sárga köves úton boldogan sétált majd 25 évvel korábban.
1965-ben ismét kimondta a boldogító igent ezúttal Mark Herron színésznek, de a frigy csak fél évig tartott, utolsó férje Mickey Deans mulató-tulajdonos volt, ám vele hirtelen bekövetkezett halála miatt mindössze 3 hónapot élt együtt.
Két héttel 47. születésnapja után holtan találták londoni fürdőszobájában, halálát gyógyszer túladagolás okozta, de szerepet játszott benne még anorexiája és májkárosodása is.

11 12“1999-ben az Amerikai Filmintézet beválasztotta az utóbbi 100 év 100 legnagyobb filmszínésznője közé” (wikipédia)
Éppen ma lenne 93 éves…
Nyugodjék Békében!

 

cs1 cs2 cs3 cs4 cs5 cs6 cs7 cs8 cs9 cs10

cs17

cs19

(képek forrása: dailymail.co.uk, pinterest, tumblr)