The 25 years old Pretty Woman

Immáron 25 éve annak, hogy bemutatták a mozikban a Pretty Woman (Micsoda nő) című filmet

Julia Roberts  még 20 éves se volt mikor elvállalta Vivian Ward szerepét, aminek köszönhetően mára már mindenki jól tudja, ki is ez a csodaszép, “nagyszájú” nő. Természetesen a film sikeréhez kellett az akkor már az álomgyárban nagy sármőrnek számító Richard Gere is, kettejük közt pedig annyira működött a kémia a filmvásznon, hogy állítólag a forgatás befejezte után, még ha rövid ideig is de a magánéletben is egy párt alkottak.

____

A prostituáltként dolgozó lány és a gazdag üzletember szerelme, igazi 20. századi mese, ami téma tekintetében igazából ennyiben ki is merül, mégis megjelenésekor hatalmasat robbant a filmimádók körében és talán nem is telik el úgy egy év, hogy valamelyik kereskedelmi csatorna ne adná le az alkotást.

Így az évforduló kapcsán, következzen stílszerűen 25 érdekesség a filmről…

1.) A film plakátján Richard Gere haja barna, a filmben viszont már igencsak őszül.
2.) A plakátnál maradva ne menjünk el azon apró tény mellett, hogy Julia esetében testdublőrt alkalmaztak, szóval amit látunk abból csak a “feje az övé” minden más egy Shelley Michelle becses tulajdona.

pretty

3.) Eredetileg Meg Ryan-nek szánták Vivian karakterét de ő visszadobta az ajánlatot. Majd őt olyan ismert “opciók” követték mint Kim Basinger, Melanie Griffith, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Heather Locklear, Diane Lane és végül Julia Roberts, aki boldogan mondott igent a szerepre, ezzel pedig beírta magát a filmtörténelembe.
4.) Al Pacino-t, Albert Brooks-ot és Sylvester Stallone-t is megkeresték Edward Lewis szerepével, még mielőtt Richard Gere-re esett volna a választás.
5.) A Pretty Woman egyébként egy Disney produkció.
6.) A Rodeo Drive-on forgatott részeket mind vasárnap vették fel. Ugyanis szigorú szabályok kötik kint a filmeseket azzal kapcsolatban, hogy mikor és hol szabad forgatni hétköznap.
rodeo-drive

7.) A film címe eredetileg 3000 lett volna, utalva ezzel is arra, hogy Vivian-nek ennyi volt a “tarifája”, végül a készítők a már jól ismert cím mellett döntöttek.
8.) Azon híres jelenetet – ahol Richard Gere által megformált üzletember egy gyémánt nyaklánccal lepi meg Julia Roberts-et – a színésznő 21. születésnapja előtti napon vették fel.
9.) Ugyanezen jelenet azon része mikor Gere becsukja a nyaklánc dobozát a kíváncsi Julia előtt, spontán volt, így a színésznő reakciója teljesen valós.

necklace-scene

10.) Az Operában a La Traviata-t nézik meg melynek története szerint egy férfi beleszeret egy prostituáltba.
11.) Az Opera jelenetet eredetileg San Francisco-ban forgatták volna, de egy földrengés keresztülhúzta a számításaikat így végül egy múzeumra esett a választás.
12.) Vivian eredetileg súlyos kábítószerfüggő lett volt (barátnőjével és lakótársával egyetemben) a végül mégis kicsit szépítve lett a történet.
13.) Richard Gere zongorázik a filmben, méghozzá egy olyan darabot játszik el amit ő komponált.
14.) A Julia-n látható piros kabátot a rendező egy jegyszedőtől vette mindössze 30 dollárért.

jacket

15.) Ezen jelenetnél a rendező direkt csikizte Julia talpát, hogy még inkább nevessen.

giphy2 giphy

16.) Julia Roberts, Richard Gere, Hector Elizondo és Kathleen Marshall is feltűnt a 9 évvel későbbi “folytatásban” a Runaway Bride-ban (Oltári nő).
17.) A hajléktalant alakító férfi, akitől Richard Gere útbaigazítást kér, nem más mint a rendező Gary Marshall.

enhanced-buzz-27715-1389479197-12

18.) A film összesen 463 millió dollárt hozott a készítőknek.
19.) Vivian-t leginkább a földön ülve láthatjuk, ezzel is szemléltetni akarták azt, hogy szakmájából kifolyólag sokkal kényelmesebb neki a földön ülve mint egy széken. (érdekes nézőpont de így van)
20.) A rendező Garry Marshall lánya is kapott egy apró szerepet a filmben, ugyanis ő alakítja az egyik recepciós lányt.
21.) A zárójelenetnek kilencszer futottak neki.

original-plot

22.) Julia egy amolyan ‘free clinic’-en készült a szerepére két héten át. Ezen intézmények az Egyesül Államokban orvosi ellátást biztosítanak a hátrányos helyzetű állampolgároknak.
23.) A Ferrari és Porsche is visszautasította a filmkészítők megkeresését, ugyanis nem szerették volna ha autóik “jó híre” összefolyt volna ama ténnyel, hogy ezzel bizony prostikat is fel lehet szedni. A Lotus azonban kapva kapott az alkalmon és milyen jól tette, a filmbemutató után jóval több autót adtak el, mint korábban.
24.) Julia kádban éneklős jelenete annyira “jól” sikerült, hogy mikor kinyitotta a szemét hűlt helyét találta a stábnak, bizony még az operatőr is visszavonulót fújt.

julia-23

25.) A filmben Vivian arról beszél, hogy reméli egyszer majd őt is kimenti egy herceg abból a bizonyos toronyból, mindezt úgy mondja, hogy a készítők se tudták még akkor egészen pontosan azt, hogy miként is ér véget a történet.

25 évvel később mondhatni semmi se változott :]

8011958_1fcf07d4570b47f8eed4fa4d7dff7e32_wm