Legendák nyomában: Marilyn Monroe

Lassan már 52 éve, hogy az égi színpadon játssza tovább a szerepeit, mégis olyan nyomott hagyott maga után különleges személyiségével, hogy a mai napig alig van ember aki ne hallott volna így vagy úgy Marilyn Monroe-ról….

1926. június 1-én látta meg a napvilágot Los Angelesben Norma Jeane Mortenson-ként, Gladys Baker harmadik gyermekeként. Később mégis Baker-ként indul el a meghallgatások rögös útján, ugyanis felvette édesanyja első férjének vezetéknevét. Gyermekkora nagy részét nevelőszülőknél töltötte, ugyanis édesanyja elmegyógyintézetbe került (a családban nem volt ritka a skizofrénia, depresszió vagy az alkoholizmus) mikor Norma 5 éves volt, édesapját pedig sohasem ismerte.

mmmm2

16 évesen otthagyta a gimnáziumot és férjhez ment. Első házassága mindössze két évig tartott, a válás oka pedig egyszerű volt ura James Dougherty gyerekeket szeretett volna, Norma viszont nem akart lemondani nagy álmáról, hogy filmcsillag legyen. A Blue Book ügynökség segítségével 1946-ra már 33 címlapot tudhatott a maga mögött, ezt követte pár apróbb filmszerep, de játéka kis visszhangot kapott, így visszatért a modellkedéshez, ügynöke Johnny Hyde lett. Azután következett 1950-ben a Mindent Éváról című film melynek hatására egyre többen kezdtek el rajongani, a szexi ámde belül bizonytalan és elveszett színésznőért. 1953-ben a Niagara végre meghozta a várt áttörtést és Marilyn egy csapásra ünnepelt sztár lett. 1954-ben feleségül ment Joe DiMaggio-hoz, egy ismert baseballjátékoshoz. Kapcsolatuk veszekedésekkel tarkított volt, a férj féltékenysége pedig szépen lassan megmérgezte kettejük viszonyát. Az a bizonyos pont az ‘i’-n és a válási papírok életre hívása szinte várható volt, amikor is Marilyn a Hét év vágyódás című filmjének ikonikus jelenetét leforgatták New York egyik utcáján (a szoknya felfújós), akkor DiMaggio a sok kíváncsi szempárt meglátva végképp kiborult, pár hét múlva pedig elváltak. Kapcsolatuk mégis baráti maradt és később is számíthattak egymásra.
1955-ben Miss Monroe egy saját produkciós céget hozott létre MMP néven egyik nagyon kedves fotós barátjával Milton Green-el karöltve. 1956-ban feleségül ment Arthur Millerhez, ezen házasságáról sokan azt gondolták, hogy az író csupán a butácska szőke nőt látta Marilynben és felsőbbrendűségét akarta gyakorolni a belül még mindig kicsit ingatag, bizonytalan színésznőn.
A herceg és a kóristalány című filmjének idején már elég mély depresszióban szenvedett, és ezen állapotán nem sokat segített filmbeli partnere Laurence Olivier sem, aki már az első pillanattól fogva lekezelően viselkedett a színésznővel. Mindeközben átesett nem egy vetélésen, továbbá férje mellett is egyre boldogtalanabb volt, hisz ő Marilynt okolta írói válságáért és sikertelenségéért.

1959-ben elkészült pályafutásának leghíresebb filmje a Van aki forrón szereti (egyik személyes nagy kedvencem), játékáért pedig egy Golden Golde-díjjal jutalmazták. Szinte fürdött a szerepben, a közönség pedig imádta!
Utolsó előtti filmje a Kallódó emberek volt 1960-ben, melyet férje Arthur Miller jegyzett, és állítólag kifejezetten Marilynre írta. A sivatagi körülmények, a sokszor 40-50 fokos hőmérséklet, nem igen kedvezett a szereplőknek. (A férfi főszereplő Clark Gable rossz szíve pedig rendetlenkedni kezdett a hőség hatására és a forgatás után nem sokkal meg is halt. Marilyn pedig élete végéig magát okolta a színészóriás haláláért.) Miller szigorú volt nejéhez, és többször átírta a szövegkönyvet, ezzel is keresztbe téve a színésznőnek, akiről köztudott volt, hogy nem könnyen tanulta meg a szövegeket.
Idegileg összeomlott és válása után egy New York-i klinikára került, ami felmenői múltját figyelembe véve kicsit megrémisztette.  A körülmények pedig cseppet sem voltak kellemesek, így Marilyn-nek nagy nehezen sikerült egy telefonhívást kezdeményeznie a külvilág felé, ekkor hívta fel volt férjét DiMaggiot, aki rögtön érte ment az intézetbe és elvitte onnan a színésznőt. Nem kevés időt töltöttek innentől fogva kettesben és úgy tűnt Miss Monroe-nak is jót tesz a férfi barátsága, a nyugodt környezet, vagy az esetlegesen éppen újra bimbózó szerelem...
Valamit adni kell című filmje máig befejezetlen maradt, ugyanis a színésznő gyengélkedésre hivatkozva többször is lemondta a forgatási napokat, ám ennek ellenére és a Fox legnagyobb megdöbbenésére Marilyn megjelent az akkori elnök John F. Kennedy New York-i születésnapi partyján és elénekelte a Happy Birthday-t úgy ahogy eddig még senki sem. A gyártó ezek után természetesen azonnal szerződést bontott vele és lefújták a forgatást.

Majd csendes időszak következett a színésznő életében, de cseppet sem tétlen. Tervezgette a jövőjét mind magánéleti, mind filmes területen. (1962. augusztus 8-án ismét hozzáment volna exférjéhez Joe DiMaggio-hoz)
1962. augusztus 4-éről 5-ére virradóra holtan találták, a hivatalos verzió szerint gyógyszer túladagolás (öngyilkosság?) végzett vele. Az elmúlt több mint 50 évben számtalan összeesküvés elmélet látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy valójában kinek lehetett útjában a Miss Monroe, de bizonyítékok híján minden eddigi felvetés homályban maradt.

mm3mm14 mm15mm18mm.4 mm5 mm6 mm7 mm8 mm9 mm10 mm11 mm11 mm12 mm13 mm16 mm17 mm19 Marilyn Monroe and Joe DiMaggio on the Beach mm22 mm23 mm24

Bár színészi játékáról – jómagam is azt gondolom – semmi kiemelkedőt sem lehet mondani, mégis volt egy olyan körülírhatatlan kisugárzása amit a mai napig senki se tudott megközelíteni. Vibrált körülötte a levegő, áradt belőle az erotika és mégis mindezek ellenére törékeny lelkét valamiért igazán sohasem tudta palástolni. Akármennyi filmet látok tőle, mindig bennem motoszkál az az érzés, hogy ő nem volt boldog, egy szomorú nőt látok magam előtt. Világ életében kereste önmagát, a biztonságot adó családi fészket, egy férfit aki magáért szereti, az őszinte szerelmet, de könnyen lehet, hogy igazán már ő se tudta, hogy mi teszi boldoggá.
Talán túl naiv volt abban a kegyetlen hollywoodi világban, vagy éppen csak nem akart tudomást venni olyan dolgokról amik körülötte zajlottak. Az is lehet, hogy egy remekül felépített butuska szőke nő imidzsbe gyömöszölte magát, így védve az őt körülvevő felszíntől…..már sohasem tudjuk meg. De talán így is kell lennie….
Nyugodjék békében!

___________________

Amennyiben érdekel a rovat többi része is katt IDE.

Továbbá a következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Instagram  Tumblr  Lookbook


(képek forrása: Pinterest)