Alexander McQueen

Ma pontosan 4 éve, hogy a divatvilág egyik legnagyobb alakja önként távozott közülünk…

1969. március 17-én született Londonban, egy hatgyermekes család legkisebb tagjaként. Már kisgyermekként megmutatkozott nála az a különféle textilek iránti szereleme, ugyanis a nővérei állandó ‘házi szabója’ volt. Innentől fogva pedig számára is egyértelművé vált az, hogy mi az amiben tevékenykedni szeretne. 16 évesen a Savile Row szabóságnál kezdett el dolgozni, ezután Japánba utazott ahol Koji Tatsuno asszisztense lett. 1992-ben pedig Milánó felé vette az irányt és  Reomeo Gigli mellé szegődött, első kollekciója is ide köthető.
1994-ben szinte papírok nélkül kezd el oktatni Londonban és mindeközben ő is visszaütl az iskolapadba, a kettős “munka” eredménye pedig a Saint Martins College of Art and Design designer-diplomája. Vizsgakollekciója a „Hasfelmetsző Jack” navet kapta,  amit a Tatlet magazin teljes egészében felvásárolt.
1996-ban kezdett el dolgozni a  Givenchy színei alatt, első kreációi a saját maga tetszését se nyerték el, de nem adta fel és a következő bemutatóján már mindenkit levett a lábáról, ugyanis a divatiparban először alkalmazott testi fogyatékossággal élő modellt Aimee Mullins-t aki falábakon lépdelt végig a kifutón. Ennek ellenére mégse érezte magáénak a Givenchy divatház adta életérzést és ez fordítva is igaz volt, így 2001-ben – a szerződése lejára után- távozott tőlük, így már teljes odaadással hódolhatott saját vállalkozásának. Ami ezután történt az pedig divattörténelem!

alexander_mcqueen-tim_walker

Négyszer (1996, 1997, 2001 és 2003) kapta meg Nagy-Britannia legkiválóbb divattervezőjének járó díjat, és abban a megtiszteltetésben is részesülhetett, hogy II. Erzsébettől vehette át a lovagi címmel járó Commander of the Order of the British Empire (CBE) érdemrendet.

Alexander egy nappal édesanyja temetése előtt, 2010 február 11-én vetett véget saját életének. Felakasztva találtak rá gardróbjában, búcsúlevelében csak annyi állt “Gondoskodjatok a kutyáimról”. 40 éves volt!

Provokatív bemutatói, mindenkit lenyűgöztek! Senki se játszott úgy a fantázia világával mint ő, a legkülönlegesebb kreációkat keltette életre, már-már fantasy köntösben. Ezek nem egyszerű ruhák voltak, hanem ruhaköltemények, így egészen biztos vagyok benne, hogy mindig emlékezni fogunk rá és köszönjük azt az élményt amit azokkal a különleges bemutatókkal kaptunk :]

am10 am1 am3 am4 am5 am6 FRANCE-FASHION am8 am9am2

A következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Instagram  Tumblr  Lookbook