A női nemet célzó sorozatok nagy igazságai, vagy sem?!?

A különféle cikkek, és külvilág felől áradó egyéb mondhatni visszacsatolások, igazolják azt a tényt amit valahol mindig is tudtunk, hogy számos – leginkább nőknek szóló – sorozat, mennyire megváltoztatta a felfogásunkat az ellenkező nemről, a kapcsolatokról na meg a világról!

Eszembe jutott ez a gondolatmenet és jött egy sugallat, hogy leírom nektek, mert van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem csak én látom mindezt így :]
Sok ismerősöm oszt meg idézeteket egy-egy sorozatból amikre aztán csak úgy röpködnek a kommentek, a “mennyire igaz”-tól kezdve, az “én is ilyen pasit szeretnék”-en át, jön minden.

cb

Elég csak belegondolnunk abba, hogy hány női lelket pátyolgató és nagy igazságokat boncolgató, na meg pasi témákban tippet adó sorozat vagy film született az évek során. A férfiak érzelmi világával nem foglalkoznak annyira, vagy legalábbis nem olyan célzottan. Nekik inkább maradnak az Alfie és a Don Jon szerű filmek, na meg olyan sorozatok amik picit abba az irányba tendelják őket, hogy nem olyan rossz dolog jó férjnek lenni, na meg az őszinteség se akkora nagy hátrány.

______

Az első nagyobb mérföldkő mindenképpen a Szex és New Yorkhoz köthető, bár állítólag valahol férfiaknak is szólt, és sokszor meg is szólaltattak benne, különféle statisztákat az ellenkező nemből akik elmondták például azt, hogy mit keresnek mondjuk egy-egy nőben (gondolom emlékeztek ezekre a részletekre). Ennek ellenére a sorozat leginkább nőknek szólt olyan problémákról, amikkel mindannyian találkozunk az évek során (többé-kevésbé). Ezt pedig gombamód követték/követik a különféle generációkat célzó szériák, melyeknek – bár nem volt feketén fehéren leírva, mégis egyértelműnek tűnt – az elsődleges célközönség a női nem.

561254_414572171903627_1437199990_n_large

A szereplők pedig a mindennapjaink részéve váltak olyannyira, hogy nem egyszer hallottam azt a párhuzam kezdetű mondatot, hogy “amikor Carrie és Mr Big” vagy “amikor Chuck és Blair”  így egy-egy furcsa élethelyzet könnyen ismerőssé válhat számunkra, hiszen ezt már láttuk valamely széria egyik epizódjában.
A kérdés pedig adja magát: ezek a sorozatok amik pár remek író tollából pattantak ki, mennyire reális léleksimogatók? Mennyire jó tanácsadók és támogatók az életünk nehezebb helyzeteiben?
Mi hétköznapi emberek (aláfestő zene és hercegek nélkül) hajlamosak vagyunk a saját problémáinkat kicsit megoldhatóbbnak, vagy könnyebbnek látni ha azzal egyszer már valahol, vagy éppen valaki más életében találkoztunk. És amikor elhangzik Carrie szájából egy-egy ‘nagy igazság’ akkor mi is azt gondoljuk, “hmm tényleg, ez mennyire igaz” és az is, meg az is és a többi. A női lelkünket amennyire bonyolultnak érezzük néha, annyira egyszerű is, hiszen sokfélék vagyunk, mégis az élet nagy dolgaiban annyira egyformák. Ez adja meg az én se vagyok egyedül érzetét, és talán ez kell is valahol :]

bc

Az elhangzott tanácsok, “velem is megtörténhet” érzésekkel átitatott események, pedig sokszor nagyon is jól jönnek és remek támaszok. Természetesen egy sorozat fele csak mese és egy fantáziavilágban íródott történet, mégis az a bizonyos “ránk íródott” szelete annyira életszagú, hogy bárki könnyen beleképzelheti magát és arra a 25-45 percre azt érezheti ez most az ő története és az ő gondja is, amire remélhetőleg idővel választ is kap.

Egyik kedvencem az HBO sokadik saját gyártású sorozata a Girls (magyarul Csajok néven fut), ami pár éve indult hódító útjára. Egy olyan korosztályt célzott meg akik valahogy mindig kimaradtak a ‘szórásból’. Hiszen túllépve a leginkább gimnáziumi, anyagi gondatlanságot nem ismerő Gossip Girl határain, megállva a Szex és New York karrierista és szexista korlátai előtt, és fényévekre a szépre festett kerítésekkel körbebástyázott Született feleségektől, megjelentek a Csajok! Ez a széria egy újabb adag problémát feszeget, amire szintúgy van kereslet és az már cseppet sem meglepő, hogy itt sem a férfiak lelke van a reflektorfényben! Bár kicsit már kilóg a lóláb és előtérbe kerülnek azon hímnemű gondok, amik egész reálisnak tűnnek. Tény hogy nő vagyok és nem látok bele egy pasi fejébe se, de könnyen lehet, hogy sokukat frusztrálja az ha: barátnőjük többet ért el az életben, vagy az ha egy lány a sokszoros zargatás után már valamiért nem keresi őket. És ez csak pár példa a sorozatban fellelhető férfiakra szabott lelki válságokból.

girls

De térjünk vissza a kiindulóponthoz….

A női lélek kattogós problémáinak kiteregetése mára már egy bevételi forrás lett, számos filmstúdió és könyvkiadó számára. Természetesen vannak az egyszerű lélekfeszegetős írások is, amik mindkét nem számára kínálnak megoldásokat, de jobban belegondolva – mint azt már fentebb is írtam – 70-80 %-ban a nőket segítik, támogatják, látják el tanácsokkal ezek a különféle médiumok. És a terv bevált, mert ahogy a mellékelt ábra és a fentebb említett példák is mutatják: egytől-egyig sikereket értek el.
Ezen sorozatokban elhangzó nagy igazságokat és frázisokat számtalan oldal csokorba gyűjtötte már, milliós megosztásokat generálva, ez pedig egy újabb bizonyíték arra, hogy valamiért tényleg kellenek ezek a lélekerősítő mondatok azokon a magányos vagy éppen na most padlón vagyok napokon….

A szívemből szóltál érzete pedig valahol mindenkit megnyugtat, hiszen a lelkében dúló harc szavakat és mondatokat ölt, és megvan az a kis mosolycsalogató plusz, hogy ennél jobban ezt én se tudtam volna megfogalmazni….hát nem is, mert tényleg nem vagy egyedül ezzel a helyzettel amit éppen átélsz!
Na meg azt se feledjük, hogy minden ilyen gondra van megoldás és nem csak a filmekben :]

xxxooo
kerubina