Legendák nyomában: James Dean

Ahogy észrevettem a régi korok ikonikus alakjai Titeket se hagynak hidegen. Az olvasottsági és keresési listákat messze vezetik, azon ismert emberekről szóló cikkeim, akik sok-sok évtizeddel ezelőtt meghatározták a divat, a zene vagy a filmek világát.
Következzen a második rész….

Ígéretemhez híven megpróbálom betartani a havi egy legenda bemutatását, remélhetőleg tartani is tudom majd ezt az ütemet.
Mint a legtöbb cikkem esetében, így most is ti inspiráltok, támogattok, segítetek nekem abban, hogy minél színesebb és sokrétűbb legyen az oldal.
Éppen ezért mai alanyunk pedig egy olvasói kérésnek eleget téve, James Dean lesz.

_____________________

James Byron Dean Marionban Indiana államban született 1931. február 8-án. Egy kicsiny farmon élt a szüleivel, majd mikor 6 éves lett a család Santa Monicaba költözött és édesapja fogtechnikusnak állt.  9 éves koráig édesanyja védelmező és szerető törődését élvezhette, majd a mama halála után édesapja nővére Ortense és annak férje Marcus nevelte.

James Dean

A színész innentől fogva, minden egyes álmáért szorgalmasan küzdött és bár szemei dioptria ügyben nem voltak túl jók és magassága se volt éppen a legmegfelelőbb a posztra, mégis beválogatták az iskola  kosárlabda- majd később a baseballcsapatába is. Szeretett a figyelem középpontjában lenni és fontosnak tartotta, hogy az emberekből valamilyen érzést váltson ki. Egyik tanára Adeline Nall hatására kezdte el érdekelni a színészet, és számtalan szépkiejtési versenyen szerepelt kitüntetéssel. Az érettségi után visszaköltözött édesapjához Los Angelesbe, ahol először a jogi karra jelentkezett, amiről később a dráma szakra pártolt át. 1950-ben a Macbeth-ben kapta meg Malcolm szerepét, de ez a karrier csak 5 darabot élt meg. Nem is olyan soká egy tévéfilmben a Egyes számú domb-ban tűnt fel ahol egy kisebb mellékszereppel ismét közelebb került az álmához. 1951-ben New Yorkba költözött ahol pár tévés szereplés várta és egy Coca-Cola reklám is. Megpróbálta a színészetet iskolai keretek közt kicsit jobban elsajátítani, de nem ment neki ez a túlzottan szabályok közé szorított intézményi forma és hamar kikopott a csoportból.
1952-ben a Lásd a jaguárt-ban kapott szerepet, ami bár megbukott de Jamesnek innentől fogva sok-sok ajtó kinyílt. Az immoralista-ban nyújtott Broadway alakításáért Tony- a Daniel Blum-díjat is kapott. És ezt követte a ma már kultikussá vált mozifilm az Édentől keletre ahol Cal bőrébe bújt, akinek élete kísértetiesen hasonló volt James-éhez (anya nélkül nőtt fel, apjától elhidegült), akkoriban sőt talán még most is azt beszélik, hogy sokat nem kellett színészkednie a szerep kedvéért hiszen önmagát alakította. A film hatalmas siker lett, és a kis örökké szeretetre éhező Jimmy amerika-szerte ismert lett. (Halála után, ezért az alakításáért az 1955-ös Oscar-gálán posztumusz jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában.)
1955-ben következett második filmje a Haragban a világgal, ami az első mondhatni tinikről és az ő problémáikról szóló alkotás volt. Ezt követte Az óriás, ahol olyan színészek oldalán játszott mint Elizabeth Taylorral és Rock Hudson. (Halála után ezért a filmjéért szintúgy posztumusz jelölést kapott az 1956-os Oscar-gálán. Ő az egyetlen színész akit halála után kétszer is posztumusz díjazni akartak.)

James Dean

Imádta az autókat, a száguldást és a  versenyeket. Az óriás után vett magának egy 6000 dolláros Porsche 550 Spydert, ami a ‘kis korcs’ becenevet kapta. A vesztét pedig ez a szenvedélye okozta. Azon a napos 1955-ös szeptember 30-i napon három barátja társaságában indult el Salinas felé (egy autóversenyre), aztán valami furcsa ötlettől vezérelve, James gondolt egyet és átszállt az utánfutón nyugvó Porsche-ba. És külön folytatta az utat, az anyósülésen a szerelőjével.
Természetesen a száguldozás most se maradt el, és egy büntetést gyorshajtásért be is gyűjtött. Sötétedés után ugyanúgy folytatta a kocsi határainak ‘tesztelését’ és ekkor ütközött össze a 41-es és a 46-os út kereszteződésében egy Ford Sedan-al amit egy texasi diák vezetett. A szerelő azonnal kirepült az autóból, míg Dean pedig bár a kocsiban maradt, eltört a nyaka, az álla, mindkét karja, a lába és számos belső sérülést szenvedett, valószínűleg rögtön szörnyethalt. Több ezren kísérték utolsó immáron száguldásoktól mentes és békés útjára és édesanyja mellé helyezték örök nyugalomra. Mindössze 23 évet élt!

article2_l

Kalandok, szerelmek…

Amikor New Yorkba költözött, beleszeretett egy táncosnőbe Liz Sheridan-be, akit végül Dean el is jegyzett. A kapcsolatuk mégis valamiért zátonyra futott. Számtalan pletyka keringett arról, hogy Marlon Brando és James Dean közt több volt mint egyszerű barátság, egész egyszerűen szeretők voltak. Ezen tényt pedig senki se cáfolta illetve nem is erősítette meg, sem akkor, sem most. Az igazságot pedig mindketten magukkal vitték a túlvilágra.

Collage
Pier Angeli olasz színésznővel egy forgatáson ismerkedett meg. Bár a lány édesanyja tiltotta  a kapcsolatot, azért ők titkok szerelmi zálogként egyforma ékszert viseltek. Idővel persze lebuktak és nem tudták tovább titkolni szerelmüket. Az Édentől keletre című film forgatása után, Dean a nyilvánosság előtt is vállalta kedvesét. Aztán váratlan fordulat következett be, Pier bejelentette, hogy férjhez megy, igen ám de nem Jameshez hanem Vic Damone énekeshez….
Életének utolsó 5 évében pedig hol összeköltözött, hol szétbútorozott barátjával William Bast-al, de valami láthatatlan kapocs mindig is összekötötte őket, és ezt egy nő se tudta elvágni köztük. A találgatásoknak Dean halála után 50 évvel William vetett véget amikor azt nyilatkozta, hogy “A barátságunknak része volt az intimitás is.” 
Egyik utolsó ismert és köztudott kapcsolata Ursula Andress-el volt, akit később az első 007-es James Bond lányként vált ismertté.

Collage2

Utóélet…

Egy különös mód eltávozott híresség se hagyhatja így itt ezt a földi létet anélkül, hogy ne lennének tele összeesküvés elméletekkel a különféle lapok és ez Dean esetében sem volt másként. Sokan tudni vélték, hogy nem halt meg ebben a szerencsétlen balesetben, hanem eltorzult külsővel, valahol egy szanatóriumban él mindentől és mindenkitől elzárva. Többen is azt követelték, hogy hivatalos keretek közt ássák ki a sírját és mutassák meg, hogy a koporsóban valóban az fekszik akinek kell. Természetesen erre sohasem került sor!
A halála utáni években számtalan mennyiségű rajongói levelet kapott, többet mint bármely élő hollywoodi legenda. Ez nem csak az elvakult amerikai fanok úgymond érdeme volt, hanem más kontinensen lakóké is, ugyanis például Európába jóval később érkezett meg halálának híre, na meg a filmjei is.
Fairmountban minden évben megrendezik a háromnapos James Dean Fesztivált, ahol kirakodóvásárral és különféle sportautó bemutatókkal és hasonmás versennyel emlékeznek meg a legendás színészről.
2001-ben James Franco főszereplésével film is készült róla nem meglepő mód James Dean címmel.

large2

Rolf Wütherich és James Dean az utolsó úton

A kocsiban mellette ült szerelője Rolf Wütherich bár túlélte a balesetet, élete végéig az elvetemült rajongók gyűlöletének tárgya lett. Levelekben fenyegették és őt okolták a színész haláláért. Ezen okok és a karambolban szerzett fejsérülése miatt, élete végéig pszichiátriai kezelésre szorult. Többször is megkísérelt öngyilkos lenni ami egyszer se sikerült neki, végül a sors furcsa fintora, hogy 1981-ben egy autóbalesetben vesztette életét.
A legendás sportautó, ami szétroncsolódott a baleset során, pedig kiállítás tárgya lett (már amennyi maradt belőle). Az Egyesült Államok különböző pontjain tekinthették meg az érdekelődők azt a Porschet amit imádott Dean és amiben ülve kelt át a túlvilágra. Sokan mindent megtettek azért, hogy akár csak egy apró darabot eltehessenek a roncsból és ebből nem egy gyűrű, vagy más emléktárgy készült. A még felhasználható alkatrészeit eladták és más autókba szerelték, olyan járművekbe amik állítólag ezután valamilyen balesetet szenvedtek, ezzel megölve vagy megsebesítve tulajdonosukat. Sokak szerint átok ült azon a Porschen. A végzetes baleset előtt egy héttel Alec Guiness azt mondta Deannek, hogy “Kérlek, sose ülj be ebbe az autóba! Ha megteszed, egy héten belül halott leszel!“…….Sajnos igaza lett!

____________________

Szerencsés oknál fogva akkoriban rengeteg kép készült a színészekről, Jamesről pedig még ennél is több. Ugyanis egyik fotós barátja sokszor vele tartott, illetve  a színész maga is kedvelte a fotózást és valamennyire értett is hozzá.

jdneonatoparnets
tumblr_m79q03Mj801r2xrkto1_500james-dean-19-the-eye-of-faith-vintage-snapshot-of-the-day-august-15-2013
draft_lens1718634module6528660photo_james-dean420130612saleoftheweek-side James Dean On CBS02james.large3tumblr_mk5dx8DpGa1qzdzbuo1_500Elizabeth Taylor | 1932-2011 Liz Taylor and James Dean on “Giant” set, 1955 (4)

jd2

jd3

jd5 natalie-wood-and-james-dean-celebrities-who-died-young-28937057-380-412

jd6 jd7

JamesDeanRollei (1) James-Dean-Autographs

Mindössze három film készült ami hűen őrzi tehetségét, mégis a mai napig köztünk él, hiszen számtalan ajándéktárgy és az alkotások ismétlése nem hagyja azt, hogy elfeledjük őt. Amikor meghallom azt, hogy James Dean, nekem automatikusan a filmtől függetlenül az jut eszembe, hogy ‘haragban a világgal’, mert bennem ő mint egy ilyen örök lázadó él, bár nyilván csak képekről ismerem, mégis egy fotó sokszor sok mindent elárul. A kicsit morcos tekintetével, amolyan durcás gyermek arcával pedig szavak nélkül elárulta minden fájdalmát, még akkor is amikor az a csibészes mosoly ott lapult a szája sarkában.
Rövid élete volt, de mindössze három filmmel a háta mögött legenda vált belőle, talán ezt is nevezhetjük született tehetségnek, azt a zsigerből jövő érzést ami áthatotta játékát.

xxxooo
kerubina

Amennyiben érdekel a rovat többi része is katt IDE.

Továbbá a következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Instagram  Tumblr  Lookbook

(képek forrása: lalalandhistory.blogspot.com, alalandhistory.blogspot.com, monty.blog.hu, life.hu, jamesbyrondean.altervista.org, nytimes.com, vintageengineerboots.blogspot.com, vintage.es,http://theeyeoffaith.com, petrolicious.com, fanpop.com )