Legendák nyomában: Audrey Hepburn

Azt vettem észre, hogy régi korok ikonikus alakjai Titeket se hagynak hidegen. Az olvasottsági és keresési listákat messze vezetik, azon ismert emberekről szóló cikkeim, akik sok-sok évtizeddel ezelőtt meghatározták a divat, a zene vagy a filmek világát. Ma induló új sorozatomban pedig ezeknek a legendáknak szeretnék emléket állítani. :]

Talán háromféle embercsoportot lehet megkülönböztetni ebben a témában. Az elsőben vannak azok, akik úgy tartják, hogy a régi filmek unalmasak, rosszak na meg zavaróan fekete-fehérek. A másodikban foglalnak helyet az ‘fake fan’-ok, akik egy bizonyos divathullám kedvéért imádnak egy ikont és telepostolnak vele mindent, de egy kezük elég, hogy megszámolják hány olyan filmet láttak ami mondjuk a Micsoda nő előtt készült (ha nagyon szélsőséges akarok lenni).
Természetesen nem ítélem el őket, hiszen mindenki maga dönti el, hogy ‘mit szeret és mit nem’. Csak az én szememben ezek hiteltelen dolgok. A harmadik csoport pedig a klasszikus alkotások szerelmeseié, akik a képkockák színétől függetlenül imádják ezeket a régi alkotásokat.

Ez az új sorozat kicsit hasonló lesz a ‘10 dolog…‘ rovathoz, mégis valójában egészen más lesz. Nem heti rendszerességgel íródnak majd az újabb és újabb bejegyzések, de igyekszem majd azért havi egy új résszel készülni.
Célom az, hogy kicsit jobban megismerjétek azokat az ‘ikonokat’ akik képével számos póló, táska és mindenféle ajándéktárgy tele van. Honnan jöttek és kik is voltak ők egyáltalán?

_____________________________________

A kicsit hosszabb bevezető után pedig következzen az elmúlt század egyik nagy kedvence Audrey Hepburn.

1924. május 4-én Audrey Kathleen Ruston néven látta meg a napvilágot Brüsszelben. Édesapja bankár, édesanyja pedig bárónő volt. 1935-től 1938-ig egy leányiskola tanulója volt Kentben.

AudreyHepburnMother
Szülei válása után az édesanyjával és testvéreivel Arnhembe, Hollandiába költöztek.
A II. Világháború szele és minden fájdalma itt érte őket, ami lelkileg elég mélyen érintette őt. 1945-ben, a háború után a már 21 éves Audrey balett tanulás céljából Amszterdamba költözött. Három évvel később, viszont Angliában látták a lehetőségeket ezért családostul hagyták el Hollandiát és Londonba telepedtek le. Balett iránti szenvedélye mit sem változott, így a szigetországban folytatta a táncot és beiratkozott a neves Maria Rambert féle balettiskolába. A család sajnos anyagi gondokkal küzdött így az ifjú Audrey kisebb filmes és táncos szerepeket vállalt, illetve modellkedett is azért, hogy anyagilag tudja támogatni édesanyját.

youngaudrey

1951-ben a Monte Carlo Baby című filmben szerepelt, melynek a forgatása alatt kapta meg a Gigi című Broadway-darab főszerepét.
A nagy áttörés 1953-ban jött amikor eljátszotta a Anna hercegnőt a Római vakációban, melyben az akkor már befutott Gregory Peck oldalán mutathatta meg tehetséget. A rendező eredetileg Elizabeth Taylor-nak szánta a szerepet, de a meghallgatás után rájött, hogy Audreyban benne van minden amit keresett: ártatlanság, tehetség és humor.
Az elismerés pedig tálcán érkezett, az Oscar-díj személyében amit mint legjobb női főszereplő kapott meg, a karrierje pedig szárnyalni kezdett és a világhírnév már borítékolható is volt.
Legnépszerűbb filmje minden bizonnyal a Breakfast at Tiffany’s lett, a nők többsége a mai napig rajong az alkotásért. A film elején viselt kis fekete, a legismertebb mozifilmben látható kosztüm lett! Holly szerepét Marilyn Monroe-nak szánták, de a rendező Audrey mellett tette le a voksát, aminek az adaptációul szolgáló könyv írója Truman Capote nem örült annyira. Ugyanis a mű főszereplője eredetileg prostituáltként kereste a kenyerét de Miss Hepburn azt mondta, ő nem tud örömlányt alakítani, így a film különbözik az eredeti alkotástól.

Divat….

1953-ban a Sabrina című film forgatásakor ismerkedett meg Hubert de Givenchy-vel, kettejük közt pedig egy életre szóló és mély barátság alakult ki. Givenchy hamar múzsára lelt Audrey személyében és rengeteg ruhát tervezett számára, mind a filmjeihez, mind a magánéletben. Ekkoriban vált divatikonná, ezt a címet pedig még napjainkban is megőrizte.
A Délutáni szerelem című alkotás DVD kiadásán van egy extra dokumentumfilm, melyben Givenchy mesél kettejük barátságáról és arról, hogy milyen is volt a való életben a színésznő. Akit érdekel annak csak ajánlani tudom, mert a film is nagyon jó :]

url

Szerelem…

Számos kapcsolat és csalódása után, végül 1954-ben Mel Ferrer színészhez ment feleségül. Három vetélés után 1960-ban egy egészséges kisfiúnak adott életet, aki a Sean Hepburn Ferrer nevet kapta.
1968-ban férjével elváltak, és nem sokkal ezután hozzáment az olasz származású Andrea Dottihoz és Olaszországba költöztek. 1970-ben megszületett második fia Luca Dotti. Örömét azonban férje csalfasága árnyékolta be és amikor megbizonyosodott arról, hogy Andrea más nőkkel is összeszűrte a levet házasságuk alatt, ő is kis mellékútra tért. Az 1979-es Bloodline című filmjének forgatása alatt szerelmi kalandba bonyolódott Ben Gazzara színésszel. Házasságuk ezen kalandok után már nem volt ugyanaz és 1982-ben végül elváltak Dottival.
Harmadik szerelmét 1980-ban Robert Wolders egy holland színész személyében ismerte meg, akivel 1993-ban bekövetkezett haláláig élt együtt. Elmondása szerinte ebben a kapcsolatában volt a legboldogabb élete során.

A filmeken túl…

“1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete lett, élettársával és John Isaac fényképésszel jártak Etiópiában, Szudánban, Szomáliában, El Salvadorban, Hondurasban, Mexikóban, Venezuelában, Ecuadorban, Bangladesben, Vietnamban, Thaiföldön. 1992-ben Szabadság Elnöki Emlékérmet kapott a tevékenységéért.” (wipikedia)
1993-ban halt meg vastagbélrákban a Genfi-tó melletti házában.

Utóélete…

Fiai 1994-ben megalapították az  Audrey Hepburn Children’s Fund elnevezésű gyermekeket támogató alapítványt. 1990-ben egy tulipánt neveztek el róla.
1999-ben filmre vitték az életét The Audrey Hepburn Story címmel, a színésznőt Jennifer Love Hewitt alakította. Láttam az alkotást és néhol tényleg kísérteties a hasonlóság kettejük között. Bár a színészi játékkal nincs akkora gond mégis kicsit úgy érzem ez a téma többet ért volna mind minőségileg, mind egyéb ügyileg. Ki tudja lehet vászonra kerül még Miss Hepburn élete...
2003-ban pedig az Egyesült Államok kiadott egy bélyeget amit Michael J. Deas festett és Audrey arcát ábrázolja. 2006-ban a brit New Woman magazin olvasói a világ legszebb nőjének választották.

Érdekességek..

  • 19 évesen szerepelt először filmben, a “Nederland in 7 Lessen (Dutch at the Double)” -ben még amikor Hollandiában éltek.
  • Audrey énekelte el a “Happy Birthday, Mr. President” dalt John F. Kennedy utolsó születésnapján 1963-ban.
  • A My Fair Lady-ért már 1 millió dollárt kapott, így akkoriban ő lett a harmadik színész aki ennyi pénzt tehetett zsebre egy szerepért.
  • 5 nyelven beszélt: angol, francia, olasz, holland és spanyol.
  • Mielőtt beszippantotta volna a filmipar, azelőtt fogászati asszisztensnek tanult.
  • Egy 2005-ös adat szerint egyike annak a 9 embernek, aki élete során nyert Oscar-, Tony-, Emmy- és Grammy-díjat.
  • Az első yorkieját Mr. Famous-nek hívták, a korai években ő volt a gyógyír arra a fájdalomra amit a sorozatos vetélései miatt érzétt, miután első kedvencét elvesztette, a második kutyust Assam of Assam-nak keresztelte.
  • Az utolsó filmjét Steven Speilberg rendezte, a címe Always és Audrey a szerepe szerint egy angyalt alakít ( mi mást :] ).
  • Hubert de Givenchy-vel olyan jó viszont ápolt, hogy a színésznő temetésén a tervező volt az egyik, aki a koporsót vitte :[

Élete képekben…

98166554

A Gigi című darabhoz készült képen

audrey-hepburn-hairstyle-gigi

A Római vakáció szünetében

tumblr_lp1kk6HRBF1qke3bko1_500
Az Oscar-díj társaságában

audreyrex655_2044216a
Édesanyjával

audrey-hepburn-mom-baronessa-ella-van-heemstra

1954 – New York

Screen-Shot-2012-05-12-at-10.57.40-PM
Első férjével Mel Ferrer-el

89726683-3762937_0x420
Várandóssága alatt

audrey-hepburn-hair-5
Első fiával Sean-al

sean

Sabrina

Screen-Shot-2012-05-12-at-10.57.57-PM-480x520Audrey-and-Humphrey-Bogart--480x422William And Audrey

Life Magazine

Screen-Shot-2012-05-12-at-10.58.59-PM-480x612
1956

Screen-Shot-2012-05-12-at-10.58.16-PM
1956 – Funny Face

Screen-Shot-2012-05-12-at-10.58.24-PM-480x591
1961 – Breakfast at Tiffany’s

MBDBRAT EC040ah
1964 – My Fair Lady

Rex-Harrison-and-Audrey-Hepburn-with-director-George-Cukor-on-the-set-of-My-Fair-Lady-1964Audrey_Hepburn_on_the_bicycle__My_Fair_Lady___1963_504b1935d6ed6

sid_avery_interview_1935244 (1)
1966 augusztus

tumblr_mrjxujBhj91r41rcao1_500

1967 – Wait Until Dark / Várj míg sötét lesz

tumblr_mbpu9eqd7w1rcsfzco1_500

Második férjével Andrea Dottival

url
Második gyermekével Luca Dottival

lucaluca2

1976 – Robin and Marian (Sean Connery-vel)

628x471

Ben Gazzara-val

gazzara-hepburn
Utolsó szerelmével Robert Wolders-al

tumblr_m505s6XuFD1qmz260o1_400

tumblr_mency6P1dc1rg053ho1_400 tumblr_mgsubgPu3a1r96uqyo7_400

Fiával Lucaval 1985-ban Kaliforniában

Audrey-and-Luca

Sean-al és Luca-val

tumblr_lkov1nZm7y1qbz44ho1_500
Az UNICEF munkatársaként

Audrey Hepburn in Vietnam

Végszóként csak annyit tudok mondani, hogy köszönjük a játékodat és azokat az alkotásokat amiket magad mögött hagytál!
Egy legenda csillaga pedig sohasem válik hullócsillaggá, ebben biztos vagyok <3

xxxooo
kerubina

(Források: wikipedia, sites.psu.edu, audreykathleenhepburn.wordpress.com, fanpop.com, wsimagazine.com, elegantwoman.org, fashion.telegraph.co.uk, markdsikes.com, fanpop.com, larevista.ro, classiccinemagold.com, thephotographersgallery.org.uk, sfgate.com, justluxe.com, vickielester.com,http://allthingssaudrey.tumblr.com, milliontalks.com)