A nagy Gatsby története

A nagy Gatsby az elmúlt hetek egy vitathatatlan kedvence. Honnan is indult útjára ez a történet? Nézzünk utána…

Az ír származású Francis Scott Key Fitzgerald (íróként mint F. Scott Fitzgerald ismert) 1896-ban született St. Paul-ban Minnesotaban. Már kiskamaszként detektívtörténeteket írt, amik az iskolaújságban meg is jelentek. Később a princetoni egyetemre járt és 18 éves korában beleszeretett Ginerva King-be, később róla mintázta Daisy Buchanant. Tanulmányaiban nem sok sikert ért el, éppen ezért otthagyta az egyetemet és bevonult katonának. Leszerelése után megházasodott és ismét az írás felé fordult. 1924 és 1925 telét Rómában töltötték, ahol Fitzgerald A nagy Gatsby átdolgozásán munkálkodott, művét végül 1925-ben publikálták is.

Collage
Életmódja akkoriban sokaknak nem tetszett, nagyvilági, italozós, költekező életformát folytatott feleségével karöltve  mégis az írással kapcsolatban mindig lelkiismeretes volt. Házasságuk elég vegyes érzelmekre épült, neje többször is idegösszeroppanást kapott, személyisége éppen ezért lobbanékony volt, sokan úgy gondolják, hogy részben róla is mintázta az író Daisy figuráját, de ez csak felvetés amolyan urban legend ami már biztosan nem derül ki.

A film ahogy én láttam…

Gatsby származását most nem írnám itt le, hiszen sokan még lehet nem látták a filmet, esetleg nem olvasták a könyvet. A Daisy iránt táplált szerelme viszi előrébb az életben és mindent azért tesz, hogy egy eszménykép amit felépített kézzel foghatóvá váljon. A tragikus vég pedig remek bizonyíték arra, hogy a szerelemnél minden cent fontosabb és nem minden mosoly olyan igaz, mint amilyennek azt Gatsby végig gondolta. A hírnév, siker, hatalmas estélyek pedig nem adnak se barátokat, se ismerősöket csak felszínes, mulandó kapcsolatokat, amik pár hét távollét után elidegenedéssel és abszolút közönnyel végződnek. A sors mégis kegyes vele, a szomszédban lakó szerény anyagi körülmények közt élő Nick (aki ’egészen véletlenül’ Daisy unokatestvére) ugyanis az egyetlen őszinte barátjává válik a történet végére. Bár Nick kicsit kétkedve fogadja Gatsby közeledését és a mű egészét végigkíséri a bizonytalanság, a legvégén viszont egy őszinte barát képe jelenik meg előttünk, aki mint narrátor meséli el nekünk ennek a furcsa szerelemnek a történetét.
A komoly, titokzatos üzletember álarca mögött –akit igazán senki ismer vagy nem is látott soha – Gatsby egy örökké álmodó kisfiú maradt, aki 32 évesen is felépített ideáknak élt és valamiért őt ez teszi boldoggá. Érdemes megfigyelni azt, hogy a komolynak és megfontoltnak mutatkozó férfi, Daisy ottlétekor az ingeit szétdobáló, a vízbe ugrándozó szerelmes kamasszá válik aki nem ismeri a határokat, se a mértéket. A vagyon és a gazdagság hajszolása közben pedig eltelt 5 év, ami visszafordíthatatlan változásokat hagyott Daisy életében is, ám sajnálatos módon ezt Gatsby nem látta vagy nem akarta látni, ezért mindig a múltban élt, örökké remélve azt, hogy pénzzel minden megoldható, ám ebben az esetben ez sem volt elég….

__________________________

A könyv 1925-ös megjelenése óta egészen pontosan 6 filmfeldolgozása készült.

Az első 1926-ban még némafilm volt Herbert Brenon rendezésében. Főszereplők: Warner Baxter, Lois Wilson és William Powell.

the-great-gatsby-1926-film-poster the-great-gatsby-1926-film

A második 1949-ben került a mozikba, a rendező Elliott Nugent. Főszereplők: Alan Ladd, Betty Field és Shelley Winters.

 GreatGatsbyPosterBetty Field Dancing the Charleston in

A harmadik 1974-ben készült adaptáció az eddigi leghíresebb, a rendező Jack Clayton. Főszereplők: Robert Redford, Sam Waterston és Mia Farrow.

robertmia
robert-redford-the-great-gatsby Robert-Redford-The-Great-gatsby-1974 the-great-gatsby-001

A negyedik 2000-ben készült el, ez egy tévéfilm, a rendező  Robert Markowitz. Főszereplők: Toby Stephens, Paul Rudd és Mira Sorvino.

url
vintage_gatsby2000
Az ötödik egy kicsit más lett mint az elődjei – és lehet majdani utódjai –  2002-ben készült el és a ’G’ címet kapta, a rendező Christopher Scott Cherot. A történet főszereplője G aki felépített  egy zenebirodalmat és hip-hop körökben mozog, a sztori többi része pedig egy az egyben ugyanaz. Főszereplők: Richard T. Jones, Chenoa Maxwell, Blair Underwood.
Nekem kicsit furcsán hangzik az egész, de ahogy az IMDb-n láttam, a közönségszavazat alapján is csak 4,6 pontot érdemel a 10-ből.

G233816_galeria_g_szerelemre_itelve_02

A hatodik feldolgozás pedig éppen most megy a mozikban és szerintem mindannyian jól ismeritek. A rendező Baz Luhrmann, a főszerepben pedig Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan és Tobey Maguire.
Mr Luhrmann korábban olyan filmeket rendezett mint a Rómeó és Júlia és a Moulin Rouge, így nem meglepő az alkotás látványvilága sem.
Leonardo alakítása a tőle megszokott módon zseniális volt (remélem idővel elismerik majd a munkáját és bár az Oscar már nem olyan ‘neves’ és számottevő mint régen volt, azért megkapja majd a jól megérdemelt szobrát egy szép napon), Tobey néha olyan ‘esetlenül’ és rácsodálkozva hozta Nick figuráját, hogy azt érezzük meg kell ölelni szegényt, mégis nagyon jó párost alkottak a filmvásznon. Bár róluk köztudott, hogy a magánéletben legjobb barátok.

the-great-gatsby-article-pourl

Daisy hűtlen, kicsit iszákos, ám gazdag és ranggal rendelkező férjét Tom Buchanan-t eredetileg Ben Afflect játszotta volna, ám ő végül visszautasította a szerepet. Emellett még Bradley Cooper neve is felmerült, szerintem viszont remek döntés volt Joel Edgerton-ra bízni a karaktert.

Daisy szerepével kapcsolatban először Rebecca Hall ( a Vicky Cristina Barcelonaban láthattuk, ő volt Vicky) neve merült fel, ám olyan színésznők esélyesek voltak mint Natalie Portman, Keira Knightley, Michelle Williams, Scarlett Johansson, Amanda Seyfried, Abbie Cornish és Blake Lively. Carey Mulligan végül a semmiből került elő és lett befutó, ami őszintén bevallva meglepett engem, ugyanis nem nagy kedvencem az ifjú hölgy – nekem ő egy kicsit olyan depresszíven semmilyen -, de azt kell mondjam, hogy egész meggyőzően hozta Mrs. Buchanan figuráját.

426x639xpradagatsby.jpg.pagespeed.ic.3PxsO8Vhdj miucciaprada1

A női kosztümök a Prada divatház munkáját dicsérik, a férfi összeállítások nagy részét pedig a Brooks Brothers tervezőinek munkája. Utóbbi ugyanis számos alakalommal szerepel Fitzgerlad könyveiben, mint a kifinomult ízléssel rendelkező férfiak elsődleges ruha beszállítója.
A legújabb adaptációban férfi ruhákról ITT olvashatsz egy nagyon jó és átfogó cikket. A teljes Gatsby kollekciót, pedig a Brooks Bother oldalán meg is vásárolhatjátok IDE kattintva.

600x728xbrooksbrosgatsby1.jpeg.pagespeed.ic.VGZzrJT5xX
A hölgyeken látható csodaszép ékszereket pedig a Tiffany & Co. biztosította és természetesen már piacra is került egy kollekció ami a mű címét viseli.

embedded_Tiffany___Co._Great_Gatsby_Collection__(2) embedded_Tiffany___Co._Great_Gatsby_Collection__(1)

Láttad már a filmet? Ha igen tetszett?

(képek forrása: est.hu, negromancer.com, vintagescreenings.com, ebay.com, literaryetc.com, gentlemansgazette.com, snarkysmachine.wordpress.com, ironingboardcollective.wordpress.com, laurasmiscmusings.blogspot.com, bostonlowbrow.com, mylusciouslife.com, smartologie.com, kickseat.com, messynessychic.com)