Murder kiállítás: A gyilkos tárlat – Ellátogattunk!

Hónapok óta megnyitott a Vörösmarty tér szívében a Murder nevet viselő kiállítás…

A 90-es évek horror- és thriller filmjeivel elindult egy lavina, az én generációmnak a Tudom mit tettél tavaly nyáron, na meg a Sikoly még sokkoló volt, addig napjaink tizenévesei már a Kör-ön is csak nevetni tudna. A számítógépes játékoknak, a világban zajló szörnyű eseményeknek, a véres-nyomozós sorozatoknak- és filmeknek hála az ingerküszöb pedig kitolódott. A gyilkosságok régen se ismertek határokat, de mára már olyan kegyetlen alakot öltöttek, hogy belegondolni se merek abba, hogy mi jöhet még.
Tavaly egy új színfolt tűnt fel az American Horror Story személyében, reményt adva a rajongóknak arra, hogy még lehet újat mutatni és úgy borzongatnia kedélyeket és hogy 45 perc után elégedetten állunk fel a gép elől. A sorozat egyes történetei pedig kísértetiesen hasonlítottak, a kiállításon látott pár rémtettel.
Jómagam is nagy rajongója vagyok az ilyen stílusú alkotásoknak, csak sajnos 2013-ra hígult kicsit ez a műfaj, ezt a sablonosodást pedig remekül orvosolhatjuk ezzel kiállítással. Ugyanis egyedülálló módon a világon ez az egyetlen ilyen jellegű tárlat, amire már a tengerentúlon is felfigyeltek!

05

A Murder pedig pont ezt a kegyetlenséget szeretné testközelből bemutatni. Nincsenek ijesztgetések, sarokban megbúvó- vagy bokát fogdosó emberek csak a megtörtént esetek kreatív ábrázolása, mellőzve minden gyomorforgató látványt. Természetesen néhány csepp vér itt-ott feltűnik vagy éppen csöpög, de a kiállítás hangulatát az elhangzó történetek teszik egésszé. A látványosan szobáról szobára létrehozott kiállítás, pedig remekül ért ahhoz, hogy pár precíz megvilágítással, ködképernyővel, díszlettel, automatizált ‘szereplőkkel’ és megfelelő narrációval időutazásra invitáljon minket. Precíz részletességgel bemutatva a kegyetlen sorozatgyilkosok minden tettét, a kegyetlen igazságok eltussolása nélkül.  Kicsit mindenkit érdekel a sötét oldal még azt is aki ezt váltig tagadja, egy röpke kirándulás erejéig pedig mi is ott érezhetjük magunkat. Az ember kicsit igényli ezeket, kilépve a komfortzónából és a hétköznapok egyhangúságából izgalomra vágyik, amit igazán csak testközelből élhet át.

8bec50ae97f311e2a5bc22000a9e2899_7

Fotózni természetesen nem lehet, de körvonalakban elmondhatom Nektek, hogy az ajtón belépve a kis bevezető ‘helyszín’ után, a 16. század végén – 17. század elején találjuk magunkat Báthori Erzsébet szobájában, utána következik Vlad Țepeșe alias Drakula és szépen sorban haladva eljutunk a 21. századig, miközben többek közt megismerhetjük a Ku-Klux-Klan megalakulásának okait és azt a személyt is akinek életét előszeretettel viszik filmvászonra a különböző amerikai filmstúdiók….Ennyi viszont legyen is elég, akit érdekel az mindenképpen látogasson el a kiállításra!

_______________

A látottak után sok minden érdekelt azzal kapcsolatban, hogy honnan is indult ez az egész és van-e rá keresett a túl effektelt filmek világában. Lehetőségem nyílt a tárlat kommunikációs vezetőjével Antony Barlow-val, egy rövidke interjút készíteni, amit most megosztok veletek….

Kerubina Style: Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy ilyen egyedi kiállítást alkossatok? Akkor még a kezdetek kezdetén gondoltátok volna, hogy ennyien nyitottak ezen ’sötét téma’ felé?
Antony Barlow: Az ötletgazda Rácz László, producer. Egy olyan ötletet váltott valóra, amely iránt napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés: kitolódott az emberek ingerküszöbe, egyre jobban vonzódnak szélsőséges tartalmakhoz, egyre extrémebb dolgokkal lehet megmozgatni a fantáziájukat. A kiállítás ennek a trendnek egy minőségi és egyedülálló kiteljesedése. Nagy érdeklődésre számítottunk, de a valóság felülmúlta az elvárásainkat. Örülünk, hogy ilyen sok embert megmozgatott a kiállítás témája.

K.S.: Mennyi idő alatt lett a tervekből kézzel fogható valóság?
Antony Barlow: Több hónapon keresztül folyt a lázas munka, míg végül 2012 novemberében megnyitotta kapuit a MURDER – A GYILKOS TÁRLAT kiállítás. A konkrét bűnügyi esetek kiválasztása után a látványtervezőké és a műszaki kivitelezőké volt a terep. Azt szerettük volna, hogy olyan tényekkel szembesítsük a látogatót, amiről vélhetően eddig nem hallott vagy keveset tud. Számos technikai trükk, ködvetítés és meglepő vizuális effektek, korhű jelmezek és díszletek segítségével különleges időutazásra invitáljuk a vendégeinket. Nagyon reméljük, hogy felkavaró és elgondolkodtató élmény vár az ide látogatókra: hiszen ez volt az eredeti célunk is.

elmegyogyintezet_600x450_max

K.S.: Nagyon pozitív az, hogy a tárlat több nyelven is megtekinthető. Ennek fényében inkább külföldiek vagy inkább magyarok fordultak meg többen a Murderen a nyitás óta?
Antony Barlow: Nagyon sok a külföldi vendég, és most, az idegenforgalmi szezon beindulásával, a jó idő beköszöntével még több turistát várunk a tárlatra. Természetesen a hazai látogatók is nagy számban jönnek.

K.S.: Milyen visszajelzéseket érkeznek a látogatóktól?
Antony Barlow: A legkülönbözőbb korosztályok jönnek a kiállításra: a 16 évesektől kezdve a 70 éven felüliekig szinte minden generáció megfordult már itt. Az eddigi visszajelzésekből azt lehet leszűrni, hogy a kiállítás megtekintése előtt legtöbben arra kíváncsiak, vajon milyen gyilkos tárlat vár rájuk, mi lehet az, ami megsebzi majd őket (a kiállítás egyik szlogenje: „a tárlat, amely megsebez”), vajon milyen titkokra derül fény még azon kívül, amiről már tudnak? A legtöbb véleményt az emlékkönyvből ismerjük, de számos ide látogató újságíró és művész is nyilatkozott már a tárlatunkról. Aki kíváncsi ezekre a reakciókra, a honlapunkon a „Rólunk mondták” rovatban több idézetet is olvashat, ami eddig megjelent a kiállításról. A bejegyzések nagy része arról árulkodik, hogy messzemenően elégedettek a kiállítással, sok érdekes, új ismerettel gazdagodtak, és látványos, elgondoltató tárlat szemtanúi lehettek.

K.S.: A jövőbeli tervekről, többek közt a világkörüli turnéról lehet már többet tudni?
Antony Barlow: Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy biztosak vagyunk benne: a kiállítás rendkívüli lehetőségek előtt áll! A tárgyalások még folynak, de hamarosan többet tudok mondani.

K.S.: Az ILMC-n elért sikerek remekül bizonyítják azt, hogy ez a fajta borzongás kell az embereknek. Elképzelhető, hogy lesz pár év múlva Murder 2? Ahol akár más gyilkosok, más rémtetteit mutatjátok be? Vagy egy teljesen új projecttel folytatjátok majd?
Antony Barlow: Látványos, megdöbbentő, magával ragadó, káprázatos, elgondolkodtató, ismeretterjesztő, aktuális – ilyen jelzőkkel illették külföldön a bemutatkozásunkat. Biztos vagyok benne, hogy lesz folytatás, mi több, nem kizárt, hogy egészen rövid időn belül és egészen meglepő…

Köszönöm az interjút :]

kivegzes_600x450_max

Te ellátogattál már a kiállításra?