Filmajánló – 2

Ismét szerencsémre vagy nem, de letudtam pár filmet a héten, így a múltkori sikerén felbuzdulva összeállítom az eheti ajánlómat Nektek.

A király beszéde

A választásom azért esett erre az alkotásra, mert imádom a történelmet s így egyenesen arányos az, hogy az ilyen témájú filmeket is.
A történet középpontjában VI. György brit király van, aki a most is élő II. Erzsébet királynő édesapja volt. Akkoriban köztudott volt, ami mára már kevesek által ismert tény, hogy György gyerekkora óta dadogással küzdött, s ez megkeserítette az életét. Amikor pedig kiderül az, hogy esélyes lehet a trónra, még jobban megijed a nagy kihívástól. Felesége kitartásának köszönhetően végül egy remek beszédterapeutának,  Lionel Logue köszönhetően, állapota javulásnak indul.
A film többek közt kettejük mondhatjuk úgy, barátságának alakulását mutatja be, s azt, hogy György hogyan tanul meg szépen lassan nagyobb tömegek előtt beszédet tartani.
Remek párbeszédek és annál jobb pszichológiai és lelki témák bemutatása halad végig a művön, ami könnyed kikapcsolódást nyújt ezen téma kedvelőinek.

Édes Élet

Az 1960-ban készült filmet Federico Fellini rendezte, aki korának (talán az évszázadnak is) egyik legnagyobb rendezője volt.
A film középpontjában Marcello áll akit a híres színész, Marcello Mastroianni alakít. A bulvárlapnál dolgozó riporter mindenhova betud jutni, ismeretségei révén. A legszebb nők veszik körül és a legnagyobb társadalmi eseményeken vesz részt, ahol az arisztokrácia veszi körbe. Ezáltal megismerhetjük többek közt az amerikai színésznő életét (Anita Ekberg), a prostituáltét és a gazdagok világát. Mindeközben pedig végignézhetjük, hogyan szippantja be őt ez a felszínes, pénz centrikus gépezet.
Érdekes társadalom kritika, nagy igazságokkal, végignézve érdemes utána olvasni különböző oldalakon, csak ajánlani tudom…


A királynő

Teljes véletlen botlottam bele ebbe a filmbe a Filmmúzeum-on. Az alkotás a királyi család életébe nyújt betekintést, azokban az időkben amikor Diana hercegnő halála bekövetkezett.
Helen Mirren remekül alakítja II. Erzsébetet, s jók az érezhető feszültségek is amik az udvarban uralkodnak a történet szerinti 1 hétben.

Hogyan fogjunk milliomost?

Könnyed amerikai vígjáték 1953-ban készült. Az évszám alapján viszont nem kell megijedni, hiszen jobbnál jobb ruhákat láthatunk benne, csak úgy tobzódik a vintage. Kapkodtam a fejem és aligha találtam olyat, amit ma ne hordanék szívesen. Szóval már csak a ruhák miatt is, erről a filmről picit többet mondanék (remélem nem gond ;) )
A történet nem túl bonyolult, 3 lány egy luxuslakást bérel New York előkelő negyedében, hogy a jómódú nő látszatát keltve, gazdag férjet fogjanak. Ezen vicces és bájos próbálkozásaikat mutatja be a film, s igen a történet ennyi, de nem is kell többet, várni pont így jó pont így kerek.
A maga 92 percében pedig olyan gyönyörű színésznőket láthatunk mint Marilyn Monroe, Betty Grable és Lauren Bacall.Te láttad már valamelyik filmet? Ha igen tetszett?