Annyit írok minden nap a divatról, kollekciókról, modelekről, úgy gondoltam ideje lenne megnézni a divatfotózás születését, fejlődését. Megpróbáltam összegyűjteni a fontosabb dolgokat, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Az első tényleges divatfotók a Les Modes francia lapban jelentek meg az 1900-as évek elején.

Ha már 1900-as akkor nézzük mi volt akkoriban a divat. A Párizsi Világkiállításon a Párizsi Haute Couture hatalmas pompával mutatta be az alkotásait a kíváncsi érdeklődöknek. Ezen kívül a legérdekesebb darabok  az alsóruhák és az otthoni öltözetek voltak: pongyolák, fűzők, alakot javító fehérneműk, könnyű habos negliszek.
A francia nők jártak az élen ekkoriban, rohamos tempóban fejlődött a divat.

A divatfotó a fotózással együtt fejlődött, olyan magazinok segítették útján, mint a Harper’s Bazaar és a Vogue. Híres fotósok voltak Gayne de Meyer, Edward Steichen és George Hoyningen-Huene.
Utóbbi volt az aki férfi modeleket szerepeltetett a nők mellett. S most ugrottunk kicsit már lassan a 30-as évek jönnek.

(George Hoyningen-Huene munkái)

A magyar származású Munkácsi Márton a Harper’s Bazaar-nak fotózott. A műtermek helyett természetes környezetbe vitte a modeleket.

Következő híres fotós Horst P. Horst volt, leghíresebb alkotása az 1939-es Mainbocher-fűzőről készült képe.

50-es évek….az elérhetetlen nő ideálja megszületett. Irving Penn valami újat alkotott. A fekete-fehér kontrasztot sokkal eredményesebben mutatta meg, mint a többi fotós. Képeire jellemző a dísztelen, egyszerű hátterek. Olyan hírességeket örökített meg mint Pablo Picasso, Marlee Dietrich vagy Truman Capote.

A kor másik kiemelkedő fotósa Richard Avedon volt. 1946-tól dolgozott a Harper’s Bazaarnak, a Vogueban és a Lifeban is jelentek meg munkái. Érdekelte miként lehet megörökíteni egy portréban az fotózott személyiségét, sok ilyet készített fekete-fehér minimalista stílusban.

(1955, Dior)

A 60-as években vált általánossá, hogy a legkülönfélébb helyszíneket választották és egy-egy divatfotózáson már dolgozott stylist, fodrász és sminkes is.

(Rubaretlli,French Vogue,1968)

80-as évek, Helmut Newton fotósorozatai nemcsak az előtérbe helyezték a szexualitást de sokszor választott helyszínéül gyárépületeket, erőműveket.

90-es évek, megjelenik az új nemzedék, a feltörekvő divatfotósok. Többek közt Steven Meisel, Peter Lindbergh.

(Steven Meisel Vogue, 1992)

(Peter Lindbergh, Versace modelek, 1991)

Elértünk a kétezres évekhez, a sztárok és a híres emberek fotósa Annie Leibovitz. Továbbá megjegyezendő még a brit Tim Walker neve is. Az ő munkáit főleg a színek, az álmok, és a fantáziák világa jellemzi.

Annie Leibovitz:

(személyes kedvencem June Carter Cash és Jonny Cash képe 2001-ből)

Tim Walker:


Ez is érdekelhet: