Szorít az idő, így haladni kéne a filmekkel, pontosabban az Oscarig azért még van pár hét, de aki szeretne kicsit naprakészebb lenni a díjkiosztó éjszakáján, arra még rengeteg film vár!

Creed

A jó öreg, klasszikus Rocky filmeket szinte mindenki ismeri, így aki most gondolatban helyeselt, annak nem lesz ismeretlen Creed neve se. Nem találtam arra utaló nyomot, hogy angolul volt-e alcíme, de azért a magyar fordításban biztos ami biztos alapon odaillesztették az “Apolló fia”-t is a cím mellé, ezzel kicsit világosabbá téve, hogy ez már nem a Rocky, de egyféle spin-offja.
A téma adott, a helyszín is, hiszen az első 15 percet leszámítva ismét Philadelphiaban találjuk magunkat. Creed fia Adonis, apja nyomdokaiba lépve a ringbe vágyik, ám ehhez egy remek edzőre van szüksége, aki nem meglepő módon Rocky lesz. Kettejük kapcsolatát, és a meccsre való felkészülést pedig számtalan szál járja át, ezzel pedig kitöltve a film drámai és egyben romantikus szegmenseit is.
Igazából semmi újat nem mutat, minden egyes végkifejlet kiszámítható, mégis Stallone játéka mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ha emlékeztek még a legendás Rocky (főleg) első részére, Mr. Balboa karaktere, hát hogy is mondjam, kimondottan egyszerű volt, bár őszintén megvallva senki se várt többet tőle, egy olyan színésztől aki a felnőtt filmek világából lépett át a vászonra. A produkció kereteinek pedig pontosan megfelelt az az egyszerű balkezes figura aki próbál kitörni a hétköznapok egyhangúságából (ez még Oscar jelölést is ért már akkor).
Sly angolja számomra piszok nehéz volt, de ezt szerencsére egy felirattal könnyen orvosoltam, ez viszont nem vett el abból az élményből amit a szerepével adott. Őszintén megvallva sose tartottam őt különösképpen egy tehetséges színésznek, esetében inkább csak megmaradtam a jó öreg semleges vonalon, de most a Creed kapcsán azt kell mondjam: lehetséges hogy beérett.
Nem ad többet mint eddig, nincsenek hatalmas csavarok, vagy életbölcsességek, mégis valamiért összességében nagyon jó! Az már neccesebb hogy ez egy Oscar-t is ér-e?! Ugyanis a mezőny erősre sikeredett, elég ha csak a megskalpolt Tom Hardy-ra gondolunk. Viszont Stallone eddigi alakításait sikerült megfejelnie egy olyannal, amit a Creed-ben ad, és ha az Akadémia tagjai mindent összevetnek, akkor könnyen lehet, hogy végre kezébe veheti élete első arany szobrocskáját.
Jelölések: Legjobb férfi mellékszereplő – Sylvester Stallone

 

creedpostersmall

The Martian

A Golden Globe után már tudjuk, hogy ez a film lett a tavalyi év legjobb vígjátéka, belegondolva pedig jogos hiszen, azért nem egy dráma.
Körülbelül egy éve a csapból is az folyt, hogy Ridley Scott itt forgat nálunk és az etyeki filmstúdió egy kis időre a Mars-nak adott otthon. Most jut eszembe akkoriban nem is meséltem, de egy hűvös téli este szembejött velem Matt Damon a Vörösmarty téren, zsebre tett kézzel, lehajtott fejjel és szinte vágta a tömeget annyira sietett, én meg csak ott álltam és pislogtam magam elé, hogy ilyen nincs?! És ő volt, tuti…én se értem, hogy miért nem siettem utána egy közös képért…na mindegy!
Visszakanyarodva a filmhez, nekem tetszett…egyszer! Pont olyan alkotás amit megnézünk, kikapcsol, szórakoztat, megadja azt az izgalmas feszültséget amit egy űrben játszódó filmtől várunk is és ennyi. Nem gondolom azt, hogy többször lekötne majd, mert a látványon kívül nem adott semmi újat.
A sztoriról röviden: 2035-ben járunk a Marson, a NASA expedícióját egy homokvihar zavarja meg, melynek során Mark Watney (Matt Damon) asztronauta eltűnik, társainak pedig el kell hagyniuk a bolygót, különben ők is odavesznek.
És itt jön a nem is annyira meglepő csavar a másnap képében, amikor kiderül, hogy Mark nagyon is él. Egyedül maradva egy ismeretlen bolygón mi mást tehetne, mint megpróbál életben maradni, reménykedve abban, hogy egy szép napon visszatér majd valaki érte.
Mindezt pedig remek humorral próbálja véghezvinni és, hogy mindez sikerül-e neki? Nézzétek meg a filmet!
A Legjobb színész jelölés megtisztelő lehet Matt Damon számára, de szerintem ő is nagyon jól tudja, hogy ez nem az a kör lesz. Most sokkal inkább Leonardo DiCaprio-n és Eddie Redmayne-n (The Danish Girl, a következő beszámolóban írok majd róla) a filmes szakma szeme. Bár utóbbi tavaly már hazavitt egy Oscart a The Theory of Everything-ért, kíváncsi vagyok, hogy lesz-e duplázás?!
A Legjobb film kategória pedig annyira szoros, hogy sokkal több esélye van egy drámaibb alkotásnak elvinnie a díjat mint a The Martian-nak, egész egyszerűen mert ahogy láthatjuk is, az Akadémia tagjainak arra van igényük.
Jelölések: Legjobb film, Legjobb színész – Matt Damon,
Legjobb látvány, Legjobb hangvágás, Legjobb hangkeverés, Legjobb vizuális effektek

1401x788-the-martian-600_mkt_0950_sharp-1047CC_rgb-


 Még több filmes bejegyzést ITT olvashattok!

Bármilyen kérés, óhaj, sóhaj esetén írj a kerubinabmb@gmail.com címre, vagy….

…a következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Instagram  Tumblr  Lookbook