Prága sose volt az elsők közt az utazásos bakancslistámon…

Meg hát ugye mindenki azt mondta, hogy olyan mint Budapest, azzal a különbséggel, hogy a mi fővárosunk sokkal szebb (?). Persze hülye voltam, hogy hallgattam másokra, és hagytam, hogy ez a szájhúzós “végül is elment, meg hát szép” élménybeszámolók eltérítsenek. Aztán most átadtam magam a szabad szervezésnek és hagytam, hogy végre én is ellátogassak abba a városba, ami mindig annyira kézenfekvő volt, de közben sose jutott idő rá. Így azt gondolom Prága méltó nyitánya volt az évnek, már ami az utazásokat illeti! :]

(nagyobb méretért katt a képre)

IMG_20160115_160758
IMG_20160115_155748

 A város meseszép, az apró utcáival, a szépen felújított épületeivel, a sok-sok templommal és zsinagógával, illetve azzal a történelmi légkörrel ami mindenhol érezhető.
Szerencsénk volt már ami az időjárást illeti, ugyanis maradandó hóval csak vasárnap találkoztunk, de még így is abszolút elviselhető volt a városnézés.

3938

Árak tekintetében nincs mitől félnünk, ugyanis minden körülbelül hasonló árban kapható mint itthon, így egy vacsora vagy éppen egy múzeumbelépő kapcsán se kell túlontúl mélyen a zsebünkbe nyúlnunk.
A blog profiljából adódóan illik említést tennem a kinti ruhaválasztékról is! Nagyjából ugyanazon fast fashion üzletek találhatók ott mint itthon (mondjuk náluk van Topshop és Topman is, na meg Next, hogy csak párat említsek, de ez nem olyan mérvadó, hogy most rögtön a fejünket fogjuk), így nem annyira jelentős az a különbség ami a két város közt húzódik tömegtermék fronton. A címkék alapján az eredeti árak szinte hasonlóak az itthoniakhoz, mégis a leértékelés ott mintha kicsit jobb lenne, és nem csak összegek végett hanem például a H&M-ben vagy éppen a Zara-ban kicsit szélesebb és színesebb a fellelhető választék, a különféle kis butikokról és designer boltokról nem is beszélve.

12576155_10207537635951119_1919290587_n

A városnézés mellett beiktattuk a Torture Museum-ot, a Madame Tussauds-t és a Gallery of Art-ot is.
A különféle kínzásokat bemutató “tortúra” múzeum, ami azt illeti elég érdekes, ne várjatok sokat tőle és akkor egész biztosan nem csalódtok majd.

Madame Tussauds pantoptikuma harmatgyenge, hiszen tudjuk jól: a kiállítás lényege az, hogy a rajongók kedvükre fotózkodjanak kedvenceikkel…na hát az nem itt lesz!
A kiállított babák nagy része ugyanis egy kordon mögött várja az érdeklődő turistákat, és maximum eléjük állhattok ha közös képet szeretnénk; már ha szeretnénk, ugyanis némelyikük elég rossz formában van, már ami a külsőt illeti. Obama elnökről nem sikerült jó képet készítenem, amit sajnálok, mert a karikatúra kategóriában dobogós helye lenne.
Persze pár hírességgel azért örömmel pózolhatunk
, többek közt a Twilight pasijai, Will Smith, vagy éppen Justin Bieber vár minket szó szerint üveges tekintettel, de Lady Gaga se maradt ki a sorból, így mellette is örömmel pózolhatunk ha már arra járunk.

Lehet a pár házzal arrébb található Grévin jobb választás lett volna, most hogy utólag nézegetem a képeket róla, de talán majd legközelebb.
Lentebb látható Gianni Versace viaszbaba kiadásban, és őszintén megvallva, szégyen ide vagy oda, nem tudtam hirtelen én sem, hogy kicsoda – pedig azért nem egyszer találkoztam a divatmogul fotójával.

DSC_4808


A Gallery of Art-ban most éppen Dali és Andy Warhol munkáit vehetjük szemügyre, ami még úgy is érdekes, hogy utóbbi művész alkotásainak egy részét nemrég mutatta be itthon a Ludwig Múzeum.

A Pinteresten akadtam rá pár érdekes látnivalóra, így némelyikük rögtön felkerült a listánkra. Így jutottunk el a városi könyvtárba, egészen pontosan a Mestska Knihovna-ba, ahol egy könyvtorony áll. És melynek egyik eleme éppen egyik magyar klasszikusunk, Fekete István Tüskevár című regénye :]

14

13

Szintúgy a Pinteresten akadtunk Prága számos zsinagógája közül (szerintem) az egyik legszebbre, a Jubilejní synagoga-ra, ami sajnos március 31-ig zárva tart.

12576319_10207531197830170_230949241_n98

A John Lennon falat szintén érdemes megnézni ha már Prágában jártok, az Óvárossal szemben a Moldva másik partján a Károly híd közelében található ez a faldarab, ahova évente ezrek látogatnak el, és ahol ottjártunkkor egy lelkes utcazenész idézte meg a világhírű művész dalait.

IMG_20160116_144725

Ha már a falnál jártok ne hagyjátok ki a várnegyedet, a Hradzsin-t se, egy kellemes séta sok-sok lépcsővel megtoldva felfelé, és máris ez a látvány fogad titeket.
A Petřín kilátó most kimaradt, de legközelebb mindenképpen pótoljuk majd!

746

Bár az én szívemet örökre elrabolta Barcelona (talán ezt már jól tudjátok), attól még nyugodt szívvel mondom azt hogy: menjetek, nézzétek, szeressétek és a kis utcákat se értékeljétek alul, ugyanis Prága tele van számos rejtett szépséggel (plusz érdemes sokszor felfelé tekintgetni), amit kár lenne kihagyni, csak azért mert egy útikönyv szerint akartok haladni.

És végül jöjjön egy kis vegyes válogatás :]

IMG_20160115_161257

12584029_10207539720683236_921942982_n

 

Amennyiben érdekel a többi útinaplós beszámolóm is katt IDE.
More articles in this theme HERE

Továbbá a következő helyeken megtalálsz
Facebook  Twitter  Tumblr  Lookbook Pinterest